друкувати


Якщо ощадкнижка загубилася...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-24 03:30:30

Відділення філії - Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк» з 2 квітня розпочали здійснювати процедуру актуалізації компенсаційних рахунків прикарпатців, яким відповідно до соціальних ініціатив Президента України В.Януковича після 1 червня мають виплатити тисячу гривень компенсації за їхніми вкладами в Ощадбанку колишнього СРСР. До вчора працівники ощадкас приймали краян, яким виповнилося 80 і більше років. А від сьогодні і до 20 травня прийматимуть людей наступної вікової категорії - тих, кому 70-79 років.

Про те, як пройти процедуру актуалізації, начальник філії - Івано-Франківського обласного управління АТ «Ощадбанк» Василь Кричук докладно розповів в інтерв’ю «Два кроки до президентської тисячі», опублікованому в «Галичині» 10 квітня. Та через брак газетної площі ми не змогли включити до нього відповіді на запитання, які виникають у власників ощадкнижок, котрі через обставини опинилися в нетипових ситуаціях. Їх ми публікуємо сьогодні.

- Чи зможуть пройти процедуру актуалізації і, відповідно, отримати тисячу гривень компенсації ті, хто загубив свою ощадкнижку?

- Зможуть. Їм необхідно звернутися до відділення Ощадбанку й написати заяву про втрату ощадної книжки. Якщо залишок на компенсаційному рахунку вкладника перевищує тисячу грн, то йому видадуть нову.

- Під час завершення процедури актуалізації власник ощадкнижки неодмінно має пред’явити ще й паспорт. А як бути тим, хто змінив паспорт?


- Такі вкладники, на жаль, змушені будуть додатково надати документи, що підтверджують зміну, - свідоцтво про шлюб чи розірвання шлюбу, документ про втрату паспорта та його заміну тощо. Вони мають бути видані державними органами, що уповноважені надавати такі документи. Контролер банку звіряє отримані документи вкладника, робить їх копії, які засвідчуються підписами вкладника і контролера, та вносить відповідні зміни до «Реєстру вкладників заощаджень громадян». Актуалізація в цьому випадку проводитиметься шляхом внесення змін до реєстру вкладників.

- А як бути тим, хто змінив прізвище?

- У разі зміни прізвища вкладника його компенсаційний рахунок закривається при пред’явленні ним нового паспорта і документа, що підтверджує відповідні зміни. Контролер робить копії цих документів, які засвідчуються підписами вкладника та контролера, і на ім’я цієї особи відкривається новий компенсаційний рахунок. Актуалізація проводитиметься також шляхом внесення змін до реєстру вкладників.

- Чимало наших краян перебувають за кордоном - хто на заробітках, а хто вже й постійно проживає в Канаді, США, у європейських країнах. Чи мають право вони на отримання компенсації? Які документи мають надати, аби пройти процедуру актуалізації?

- Компенсаційні кошти виплачують лише громадянам України. Актуалізувати вкладника може довірена особа за дорученням, оформленим нотаріально, або ж консульською установою чи уповноваженим працівником установи банку, посадовою особою організації, в якій довіритель працює або навчається, пред’явивши документи, які посвідчують довірену особу та їхні копії. Сума компенсації буде зарахована на поточний рахунок з видачею національної платіжної картки. Право отримати її за дорученням буде вирішено керівництвом АТ «Ощадбанк» разом із Національним банком України.

- До редакції зателефонувала дочка, мати якої переїхала з Верховинщини жити до неї в Івано-Франківськ, але її компенсаційний рахунок залишився у місцевому відділенні Ощадбанку. Чи може вона змінити адресу відділення обслуговування?

- Компенсаційний рахунок можна перевести з однієї установи Ощадбанку в іншу, в якій вкладник бажає обслуговуватись. Для цього матері вашої читачки необхідно особисто з’явитись або в ту установу банку, в яку вона бажає перевести рахунок, або ж в установу, в якій сьогодні відкритий її компенсаційний рахунок. З собою вона повинна мати паспорт чи документ, що його замінює, довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та ощадкнижку. В установі банку вона напише заяву на переказ вкладу. Переказ компенсаційного вкладу займе приблизно місяць. Після надходження компенсаційного рахунку в установу банку, в яку переказувався вклад, вкладник має заново зареєструватися в «Реєстрі вкладників заощаджень громадян». Але це він зможе зробити аж після 1 вересня ц. р. і компенсаційної виплати у 2012 році не отримає. Питання виплати коштів вкладникам цієї категорії згодом буде врегульовано окремою постановою Кабінету Міністрів України.

- Якщо є декілька ощадкнижок, відкритих у різних установах банку, то чи можна обслуговуватись в одному відділенні?

- Можна. У тій установі банку, де відкрито принаймні один із компенсаційних рахунків. Актуалізація даних здійснюється по кожному з компенсаційних рахунків, але передусім по рахунках, відкритих в установі банку за місцем звернення вкладника. Компенсаційні виплати також насамперед здійснюватимуться по компенсаційних рахунках, відкритих у цій же установі банку.

- Коли і яким чином проводитиметься виплата коштів вкладникам, які впродовж 2008-2011 років не звернулися до своїх відділень Ощадбанку і яких досі не внесено до «Реєстру вкладників заощаджень громадян»?

- Реєстрація цих вкладників проводитиметься після 1 вересня ц. р. А що стосується виплати їм коштів, то це питання також буде врегульовано згодом постановою Кабінету Міністрів України.

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА