друкувати


За березень кількість виданих населенню кредитів виросла утричі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-23 02:46:02

За березень кількість виданих населенню кредитів, у порівнянні з січнем-лютим, виросла утричі. Найпопулярнішими залишаються позики строком до року. Через високі відсотки населення не має змоги позичати кошти на більші терміни.

Згідно з дослідженнями компанії "КредитМаркет", середня ставка по кредитах готівкою за минулих півроку зросла на 26% (зараз 115% річних), за споживчими кредитами - на 12% (до 139% річних), по автокредитах - на 8% (на сьогодні 41% річних). Найменше подорожчали позики по кредитних картах і іпотека - в середньому на 6-7% (відповідно до 66% і 24% річних).

За прогнозами фахівців, у найближчі місяці кредитування залишиться практично незмінним в плані ставок, але трохи виросте в обсягах.

Так, експерти "КредитМаркет" вважають, що до осені банки зосередяться на автокредитуванні та видачі коротких споживчих позик. Якщо звернути увагу на рекламну активність банкірів, то вона ці прогнози підтверджує. Особливо часто потенційним клієнтам пропонують саме кредити готівкою і позики на придбання авто.

Іпотека в більшості банків залишиться міфічним продуктом - номінально її пропонують, але фактично таких позик не дають. Причому не тільки через високі відсотки, а через відсутність достатньо надійних позичальників.

"Вимоги до оцінки платоспроможності залишаються жорсткими. Береться до уваги лише офіційний рівень доходів. Оскільки частина зарплат в Україну залишається в тіні, безліч потенційних клієнтів не мають можливості взяти довгостроковий кредит. Що стосується вартості, за іпотеку банки все частіше пропонують фінансування з плаваючою процентною ставкою. Приміром, зараз позики терміном від 5 до 20 років можна отримати тільки на таких умовах", - стверджує заступник голови правління "Ерсте Банку" Світлана Черкай.

Правда, деякі експерти вважають, що іпотеку зможе оживити державна програма. Уже в травні уряд обіцяє населенню кредити на покупку житла під 2-3% річних, а в бюджеті на часткову компенсацію іпотечних ставок закладено мільярд гривень. Різницю у ставці банкірам компенсують з бюджету, а в проекті зможуть взяти участь як державні, так і комерційні фінансові установи.

Однак експерти переконані, що запуск масштабних іпотечних держпрограм навряд чи масово обвалить стандартні відсоткові ставки. Знизяться вони тільки для дуже вузького кола об'єктів і потенційних покупців.

Як повідомлялося, згідно з доповіддю Світового банку, українці швидше позичать гроші у родичів або знайомих, ніж звернуться за позикою в банки.

Джерело: ТСН