друкувати


М.Вишиванюк пропонує формулу: влада плюс громада

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-23 03:45:30

Городенківський район мусить попрацювати над планом самофінансування та самозабезпечення району. На цьому наполягає голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк.

«Я наведу вам офіційні цифри держстатистики. Бюджетні видатки, без пенсійних видатків, у районі сягають 176 мільйонів 600 тисяч, а до бюджету район збирає аж 41,8 мільйона, різниця або дотація з Державного бюджету становить 134 мільйони. Пенсійний фонд... План з виплати пенсій на рік — 199 мільйонів 100 тисяч, а всього збираєте до Пенсійного фонду 56 мільйонів. Держава на утримання пенсіонерів у районі дотує 134 мільйони. Якщо зібрати те, що заробляє Городенківський район, і те, що витрачає, то різниця становить 277 мільйонів. Така реальна ціна сьогодні вашого району для держави. Але попри все, враховуючи те, що район має певну специфіку, і те, що він був флагманом сільськогосподарського виробництва, є величезні резерви, над якими треба працювати нам усім», — наголосив Михайло Вишиванюк.

У середу голова ОДА Михайло Вишиванюк зустрівся з громадським активом та владою Городенківського району. Найбільше уваги приділили медицині. Власне з обговорення перспектив цієї галузі на Прикарпатті та короткого аналізу стану справ у державі й розпочав свій виступ чільник облдержадміністрації.
Попри напругу недобрі очікування (в кулуарах говорили і про ймовірну відставку голови району, а також про загрозу втрати Городенківщиною статусу районного центру внаслідок адмінреформи) не справдилися.

Загалом коло порушених у зацікавленому спілкуванні влади і громади проблем було всеохопним — від адміністративної, пенсійної, земельної реформ до питань освіти, сільського господарства, медицини, функціонування громадських організацій, котрих у краї є 46, а також культури. Ключовим словом, котре звучало впродовж двогодинної розмови, було слово «реформи». Чи однаково розуміють це поняття представники влади і громади? Знайти точки дотику власне і покликані такі зустрічі. Окрім виявлення найболючіших точок у господарстві району, присутні в залі покутяни просто скористалися щасливою нагодою безпосередньо звернутися з власними проблемами до Михайла Вишиванюка. Зазначимо, що жодної озвученої від мікрофона чи письмово проблеми голова виконавчої влади Прикарпаття не залишив без уваги. Приміром, на прохання про відкриття в Городенці соціальної аптеки Михайло Вишиванюк дав доручення чільникові головного управління охорони здоров’я ОДА Миколі Олінійчуку, котрий запевнив, що втілити цю ідею в життя реально буде через три місяці.

За рік-два на Прикарпатті має завершитися реформування медичної галузі. В області буде створено п’ять медичних центрів із найновішим обладнанням, і нашим людям не потрібно буде їхати лікуватися за кордон, зазначив М.Вишиванюк. «В основі медичної реформи — завдання наблизити медицину до людей, тобто за новими нормами «швидка допомога» має приїхати за десять хвилин до хворого в місті, і за 20 — у селі», — предметно пояснив голова ОДА.

«Завданням із завдань» називає керівництво області стовідсоткове охоплення дітей області дошкільним вихованням. На кожну школу та дитсадок повинні бути спортзала і плавальний басейн. Однією з нагальних справ для влади є здійснення земельної реформи. «Завершити видачу державних актів людям, а після того — інвентаризація землі, тобто  розмежування землі між державною, комунальною, приватною формами власності. Бо, на превеликий жаль, сьогодні вже є факти, коли на одну і ту ж землю з’являються власники, котрі мають державний акт. Це неприпустимо. Я просив би сільських голів цю роботу проводити, бо гроші на це є, але окремі сільські ради ті гроші поставили на депозити і чекають  великих прибутків, а робота стоїть», — сказав М.Вишиванюк.

Попри велику кількість проблем Городенківщина славиться тим, що має найбільшу в області кількість професійних та аматорських мистецьких колективів. Тому Михайло Вишиванюк пообіцяв найближчим часом придбати для відділу культури району мікроавтобус. Принагідно краєзнавці порушили питання про необхідність реставрації двох костелів у Городенці. Для цих потреб залучатимуть кошти з Держбюджету і з бюджету розвитку області.

Голова облдержадміністрації запропонував організувати роботу над розбудовою району за формулою «влада плюс громада». Він навіть навів приклад такої співпраці — сільську громаду села Переросля Надвірнянського району, де сільський голова, вигравши вибори, зібрав 75 найкращих газдів і запропонував їм стати членами громадської ради та «спільно братися за роботу, а не лише за балаканину». Разом вони зробили село взірцевим.

«На жаль, так буває, що ми робимо реформи, але без участі самих людей. Це погано, — говорив голова ОДА. — Нині стоїть питання про розширення повноважень місцевих органів самоврядування, сільських рад, про підвищення ролі громад, про передачу повноважень з Києва на місця і про розмежування повноважень між обласними державними адміністраціями і радами. Враховуючи те, що ми будуємо відкрите громадянське  суспільство, функції державних адміністрацій звужуватимуться, а функції органів місцевого самоврядування, тобто рад, розширюватимуться. Президент підписав відповідне доручення, і створено комісію, котра  розробляє пропозиції до закону про громади і громадські ради. На  функціонування таких рад виділятимуть кошти з Держбюджету».

М.Вишиванюк закликав небайдужих не чекати, поки буде прийнято закон, а працювати заради розбудови свого краю і пообіцяв сприяти та фінансово підтримувати ті громади, де працюють. Для активізації цього руху голова ОДА запропонував раз на квартал проводити зустрічі з керівниками громадських організацій районів.

Автор: Леся ТУГАЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА