друкувати


Прикарпатець заправляє автомобіль олією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-23 05:30:20

Замість дизелю із заправної станції — звичайна харчова олія. Вперше в Україні таке паливо для свого автомобіля обрав прикарпатець Ігор Сусяк. Вже близько тридцяти тисяч кілометрів його машина «харчується» рослинним жиром. До своєрідного ноу-хау чоловік прийшов випадково.

Шукав в інтернеті, де можна придбати біодизель. Але натрапив на інший вид пального, яке вже роками цілком успішно використовують у США — олію. Як виявилось, підходить будь-яка — свіжа чи вже відпрацьована. Тож тепер запах смаженого чути не лише з домашньої кухні, але й вихлопної труби. Паливо не лише екологічно чисте, але й безкоштовне.

У використанні олії як палива важлива лише одна деталь — вона має не має бути холодною, або ж потрапляти у вже розігрітий дизельний двигун. Адже ця речовина при низьких температурах гусне. Тому доводиться заводити і глушити автомобіль на звичайному дизпаливі, весь інший час машина їде завдяки рослинному жиру. Який, до речі, чудово очищує транспортний засіб і продовжує життя авто приблизно на 60%.

Переобладнання авто для їзди на олії обійшлося Ігореві Сусяку приблизно в тисячу гривень. Потрібно було лише вмонтувати додатковий паливний бак, удосконалити фільтрову систему і організувати подачу рослинного жиру безпосередньо до двигуна. До речі ноу-хау Ігора Сусяка почали брати на озброєння інші прикарпатці. Тож знайти безкоштовну відпрацьовану олію для нього стає дедалі важче.

Джерело: Радіо «Західний полюс»