друкувати


Ідеї етнопедагогіки Мирослава Стельмаховича актуальні і сьогодні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-20 05:30:44

Круглий стіл на тему «Мирослав Стельмахович і сучасність: ідеї, пошуки, перспективи» відбувся на базі Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Об’єднав він студентів, викладачів та науковців. Такий захід в Коломиї — данина пам’яті доктору педагогічних наук, академіку Академії педагогічних наук, професору Прикарпатського університету Мирославу Стельмаховичу, життя якого тісно перепліталося з Коломиєю. Нині його ідеями та напрацюваннями активно послуговуються викладачі та студенти Коломийського педколеджу, вони дослідили життєвий і творчий шлях академіка та уклали його праці в двотомне видання.

13 років як відійшов у вічність Мирослав Стельмахович, а от його працями послуговуються дотепер і з кожним роком вони набувають все більшої популярності як серед науковців так і серед пересічних українців. Головна ідея виховання академіка – відродження автентичної педагогіки й шкільництв на засадах національної педагогічної культури рідного народу.

Директор наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Івано-Франківська Івано-Франківська Івано-Франківська Михайло Бігусяк, знав Мирослава Стельмаховича, ще будучи студенто, потім, мав честь з ним працювати. Пан Михайло переконаний, що праці Стельмаховича, нині актуальні як ніколи. «Велика цінність цих праць у тому, що вони є актуальні і сьогодні. Народознавств, а з нього можна виділити як окрему газузь і дитинознавство, Мирослав Стельмахович дослідив досконало. Ця людина зібрала колосально велику кількість народних прикмет, прислів’їв, приказок, в яких закладено педагогічний хист. Сучасним батькам, сучасним педагогам можна щоденно звертатись до двотомника, який уклав колектив Коломийського педагогічного коледжу, щоденно і там знайдуться відповіді на найскладніші запитання», – наголосив Михайло Бігуся .

Уже два роки в Коломийському педагогічному коледжі функціонує світлиця Мирослава Стельмаховича. Його ім’я носить обласна педагогічна премія. А нещодавно вийшов другий том – зібрання праць Мирослава Стельмаховича, укладений колективом Коломийського педагогічного коледжу.

Любомира Калуська доцент кафедри педагогіки Івано-Франківського обласного інституту післядипломної освіти переконана, що така праця на сьогодні є дуже необхідною.

«Я маю надію, що це наше двотомне видання, що ці посібники і збірники які ми готували спільно з колегами стануть добрим набутком для того щоб ідеї Мирослава Стельмаховича, ідеї нашої народної педагогіки поширювалися, активно використовувалися педагогами і батьками і дістали друге нове життя», – наголосила Л. Калуська.

Продовжуючи ідеї видатного педагога на базі Коломийського педагогічномго коледжу створено Центр української етнопедагогіки, де вже розпочато роботу над систематизацією та упорядкуванням інформації про кращий досвід у різних галузях етнопедагогіки Прикарпатського регіону. До пошуково-досліницької роботи залучають викладачів та студентів, а вже невдовзі в планах директора закладу Валерія Ковтуна, проведення науково-практичних конференцій для педагогів нашого краю.

А для того, щоб про надбання Мирослава Стельмаховича дізналося якомога більше людей, перший том зібрання праць академіка був розісланий в 17 провідних бібліотек України, туди ж вже незабаром надішлють і другу частину.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА
Джерело: Коломийські Вісти