друкувати


Т.Случик: Про молодь ніхто не потурбується, якщо вона сама цього не зробить

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-20 01:30:43

Івано-Франківські активісти громадянської кампанії «Молодіжна варта» Тарас Случик та Тарас Малий презентували вчора в Івано-Франківську результати моніторингу дотримання народними депутатами нинішнього скликання та представленими ними політичними силами своїх передвиборчих обіцянок, даних молоді під час виборчої кампанії 2007 року.

За словами Тараса Случика, створена в 2007 році кампанія «Молодіжна варта» стала найбільшим в історії України об’єднанням молодіжних громадських організацій, до якого увійшли найрізноманітніші за своєю ідеологією, форматом та територіальним статусом громадські організації, як всеукраїнського масштабу, так і локальні. «У нас є одна проблема, - коментує причину створення кампанії пан Случик, - перед кожними виборами молоді обіцяють дуже багато, як-от: підвищення стипендій, доступне житло, студентські пільги на проїзд, скасування призову тощо, проте після виборів молодь не цікавиться діяльністю політичних партій і ходом виконання даних їй обіцянок. Тому основне наше завдання – відкрити молоді очі, показати, що ніхто про неї не потурбується, якщо вона сама цього не зробить».

В свою чергу проведений моніторинг показав, що жодна з представлених у парламенті політсил повністю своїх молодіжних обіцянок не виконала. «Найменше обіцянок, - розповідає пан Случик, - виконали Народна партія Литвина, Комуністична партія України та Партія регіонів. Найбільше – Блок Юлії Тимошенко та блок «Наша Україна – Народна Самооборона», хоча і вони виконували дані обіцянки не до кінця». При цьому і давали обіцянок останні два блоки найбільше.

Загалом же, як показують результати моніторингу, представлені у парламенті політичні сили спромоглися виконати лише не більше 40% даних обіцянок. Зокрема, жодної обіцянки не виконано у сфері забезпечення молоді житлом, майже жодної – у питаннях військової служби та призову, лише близько 20% - у сфері освіти. Найбільше обіцянок – майже 80% - було виконано у сфері підвищення стипендій. «Стипендія все-таки зростала, - констатує Тарас Малий, хоча вона і є на сьогоднішній день нижчою за прожитковий мінімум. Виходить, що студенти не люди?»

Як стверджують громадські активісти, вже на наступному тижні вони планують організувати круглий стіл для обласних організацій усіх представлених на Прикарпатті політичних сил, під час якого представити політикам результати проведеного моніторингу і виробити спільної стратегії виконання невиконаних обіцянок в майбутньому.

За словами Т.Случика, моніторинг становить лише частину діяльності «Молодіжної варти». Кампанія також здійснює лобістську діяльність на користь молоді та акції прямої дії. Так, активістами кампанії було власноруч розроблено і просунуто в парламенті законопроект про молодіжне самоврядування, а до яскравого прикладу акцій прямої дії хлопці відносять проведення у столиці маршу без житлової молоді.

Автор: Сергій БІЛИЙ