друкувати


Ювілейні милі національного військового флоту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-20 11:45:30

Кожен ювілей, як і людина, має свою біографію. З нечисленної організаційної групи майбутніх Військово-Морських Сил до сучасного виду Збройних Сил України з багатотисячним особовим складом виріс національний військовий флот за двадцять років.

Відродження військового флоту об’єднало українську родину від неосяжних степів Донеччини до Карпатських гір, від синіх озер та річок Полісся до берегів Чорного моря.

Стало тим струмочком, що привів нас до великої повноводної ріки - національно-державного відродження.

Для Військово-Морських Сил України пам’ятною датою є 5 квітня 1992 року, коли відповідно до Указу Президента України “Про невідкладні заходи по будівництву Збройних Сил України” розпочалося відродження військово-морської слави незалежної України.

Тоді все було вперше. І Перший Командувач, і вперше піднятий Державний прапор на українському кораблі.

Перші оперативно-тактичні навчання військових кораблів, морських піхотинців, базової та палубної авіації. Відбувся перший військовий парад частин та кораблів Військово-Морських Сил України в місті Севастополі.

І перші океанські походи українських військових кораблів до берегів США, Франції, Великої Британії, Португалії, Ізраїлю, ОАЕ. Було проведено перші міжнародні навчання у складі багатонаціональних частин та з’єднань.

Споконвіків Чорне море наповнюють води прадавнього Дніпра-Славутича, швидкоплинного Дністра й прекрасного голубого Дунаю. Оповита чаром легенд, дум і переказів морська стихія об’єднала ті країни, які вона ж і роз’єднала. Ця акваторія стала зоною довір’я, взаєморозуміння та співробітництва у військово-морській галузі.

Українсько-російське командно-штабне навчання “Фарватер миру”, українсько-американське військово-морське навчання “Сі Бриз”, участь у здійсненні багатонаціональних військових навчань та активацій у складі “Чорноморської групи військово-морського співробітництва (БЛЕКСІФОР)” , активна участь в програмі “Партнерство заради миру”, виконання миротворчих, гуманітарних й пошуково-рятувальних завдань відіграють важливу роль в підвищенні міжнародного авторитету нашої Вітчизни.

Історія зберегла для нащадків славні імена військових моряків-українців. Матроса Петра Кішку, контр-адмірала Михайла Білинського, адмірала Ярослава Окуневського, морського міністра Святослава Шрамченка.

Гнані злою долею залишили землю предків десятки мільйонів українців, котрі в країнах своїх розселень відзначали День Моря. Пам’ятний день, коли 29 квітня 1918 року, чорноморський флот колишньої Російської імперії став власністю українського народу.

Українські патріоти жертовною працею творили майбутнє самостійної, суверенної, соборної України на те, щоб ми сущі в Україні та за її межами, могли сказати один одному “Я з тобою. Я поряд. Я завжди буду поряд”.

Нині на просторах Світового океану майорять прапори Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Не видумані, не запозичені. Знамена князів київських, хоругви славних гетьманів наших, стяги Української Народної Республіки.

Тож з Днем народження Вас, вельмишановні українські військові моряки! А за давньою морською традицією - попутного вітру і сім футів під кілем!

Автор: Микола СОЛОНЕНКО, ветеран військової служби, місто Коломия