друкувати


З життя однієї школи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-19 11:30:28

Перша школа, так звана парохіяльна (громадська), виникла у Великому Ключеві десь між 1832 і 1836 роками. Відомо, що тоді навчання вважалося справою добровільною, пише Микола Савчук в «Історії Великого Ключева».

З плином років школа змінювала свій статус, кількість учнів зростала, навчання не переривалося і в часи Другої світової війни. А 1948 року у Великому Ключеві була єдина у Печеніжинському районі середня школа і сюди ходили учні з десятьох навколишніх сіл. Перший випуск Великоключівської середньої школи 1951 року нараховував 8 випускників. Директорами школи у свій час були заслужені вчителі України Роман Коссар, Володимир Скільський, академік Мирослав Стельмахович.

Нині Великоключівська ЗОШ I-III ступенів – одна з найбільших шкіл на Коломийщині, тут навчається 401 учень (для порівняння у 1992 році у школі навчалося 585 учнів) і працює 60 учителів. У школі є два профілі: художньо-естетичний і технологічний, учні вивчають образотворче мистецтво та художню культуру, а також тракторну справу. Як результат, 10 випускників школи навчаються у Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва, четверо закінчили Коломийський інститут Прикарпатського національного університету, відділ образотворчого мистецтва, одна випускниця здобуває освіту у Вижницькому коледжі декоративно-прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка за спеціальністю «Ювелірне мистецтво». Четверо випускників навчаються автосправі у Надвірнянському коледжі Національного транспортного університету.

Від 1997 року Великоключівську ЗОШ очолює Євдокія Михалків. Вона каже, що одним з основних напрямків діяльності школи також є краєзнавча робота та вивчення місцевого фольклору і традицій. У школі діє музей-світлиця, над створенням якого працювала вчитель історії Ганна Мочернюк. Завдяки учням експозиція музею постійно поповнюється.

Недавно школа взяла участь в обласному конкурсі проектів з українознавства. Викладачка Наталія Юрійчук разом з учнями підготувала проект «Весільні традиції села Великий Ключів», в якому розповідається про унікальний ключівський вінок, який є емблемою «Гуцульського фестивалю».

Школа тісно співпрацює з Будинком культури, неодноразово великоключівські школярі разом з сільським колективом брали участь у різноманітних фестивалях нашого краю, а минулоріч навіть посіли перше місце на фестивалі «Червона рута» у Києві.

Великоключівська ЗОШ у 2007 році співпрацювала з Українським фондом Соціальних інвестицій і завдяки виграному тендеру у школі встановили газову котельню, перекрили дах та поміняли ринви, на що 5% коштів зібрала великоключівська громада. Щороку завдяки батьківським даткам здійснюються поточні ремонти кабінетів та класних кімнат. До слова, відремонтовано спортивну залу та майданчики для занять спортом.

Цьогоріч Великоключівська сільська рада виграла конкурс проектів, завдяки якому Івано-Франківська обласна рада та Коломийська районна рада виділять кошти для будівництва внутрішнього туалету в приміщенні школи, кошторисна вартість якого – 135 тисяч гривень. Новообраний сільський голова Ярослав М’якущак цікавиться життям школи, допомагає чим може, натомість учні і техперсонал закладу нещодавно брали участь у загальнорайонній толоці, долучившись до впорядкування території села.

Директор розповідає, що у школі є двоє вчителів – відмінників освіти України, четверо освітян мають звання «Старший вчитель», також один учитель-методист.

Шкільною бібліотекою завідує Марія Васильчук, яка також веде гурток палітурної справи. Минулого року бібліотечні фонди поповнилися новими книжками завдяки депутатові Івано-Франківської обласної ради Богданові Гдичинському.

У різні роки Великоключівська альма-матер дала краєві й країні відомих людей, які навчалися у стінах школи, або докладалися для її процвітання. Це культурно-освітній діяч Яким Гушул, районний провідник ОУН Микола Жмундуляк, науковці Микола Капатрук, Микола Дронюк, Микола Васильчук, Іван Кобилянський, Василь Ковцуняк, заслужений артист України Микола Савчук, заслужені працівники культури України Дмитро Жмундуляк та Ганна Луцак, заслужений лікар України Марія Андріїв, заслужений працівник культури Росії Роман Олексюк, народна майстриня Марія Ковальчук-Юріяк, поети Дмитро Ужитчак та Іван Стефурак, художник Василь Маковійчук, різьбяр Василь Гриджин.

Джерело: Коломийські Вісти