друкувати


На Всеукраїнський фестиваль писанкарства до Коломиї приїде міністр культури України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-18 08:30:54

У Коломиї завершуються приготування до Всеукраїнського фольклорного фестивалю писанкарства. Позмагатися в майстерності розпису яєць до Коломиї з’їдуться майстрині з різних областей України.

З 2006 року традиційно у перші вихідні після Великодня у Коломиї проводився спочатку міський, потім обласний фестиваль писанкарства, а цього річ він отримав статус Всеукраїнського. На відкриття очікують приїзду міністра культури України Михайла Кулиняка, а також ряд інших високоповажних гостей. Тож готуються до дійства дуже ретельно.

Ігор Граділь, заступник міського голови, переконаний, що єдина перешкода фестивалю – це примхлива погода, але за його словами і на випадок дощу є альтернатива. «На разі вже проведено останнє засідання організаційного комітету і узгоджено найменші деталі святкового дійства. На випадок, якщо погодні умови не дозволять проводити фестиваль на вулиці ми перемістимо всіх учасників до палацу культури «Народний дім». Тож фестиваль відбудеться за будь-якої погоди», – сказав І. Граділь.

Більше трьохсот учасників у суботу будуть змагатися за звання кращих писанкарів України. Що ж до програми фестивалю, то традиційно на площі перед музеєм писанкового розпису проходитиме виставка-продаж виробів народних умільців та майстер-класи для бажаючих спробувати помайструвати. Організатори запевняють:кожен знайде собі справу до душі.

Не обійдеться і без новаторств. За словами Уляни Мандрусяк, начальника відділу культури Коломийської міської ради, цього річ вперше буде проводитися паралельно конкурс писанкарства і концертно-розважальна програма, при чому все відбуватиметься одночасно і побачити все також можна буде одночасно. «Біля музею писанкового розпису планується проводити концертну програму, а щоб процес розпису яєць побачило якомога більше людей то біля музею буде встановлено величезний монітор, а з народного дому вестимуть пряму трансляцію заходу», – розповіла У. Мандрусяк.

Оцінювання конкурсантів здійснюватиме професійне журі, а на переможців чекають дипломи та подарунки. Автор найкращої писанки отримає можливість безкоштовно відпочити на гірськолижному курорті «Буковель». Під час конкурсних змагань гості фестивалю матимуть змогу почути гаївки, пограти у великодні ігри та просто гарно відпочити, запевняють організатори та запрошують усіх до Коломиї на забаву!

Автор: Оксана Островська, шеф-редактор тижневика «Коломийські ВІСТИ»