друкувати


Сміттєзвалище будуть очищувати природою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-13 11:30:41

Міське сміттєзвалище будуть очищувати природою. Тут хочуть зменшити об’єми фільтрату — токсичної рідини, яка є результатом взаємодії води з відходами.

Щороку на Івано-Франківському полігоні твердих відходів з’являється близько 20-ти тисяч кубометрів цієї речовини. Вона зберігається у відстійнику під відкритим небом.

Аби фільтрат не забруднив навколишнє середовище, його через спеціальну систему переганяють на комплекс очисних споруд. На це щоразу витрачають понад півмільйона гривень.

Місцеві активісти у боротьбі з фільтратом запозичили закордонний досвід і вперше в Україні на вже засипаних землею чеках зі сміттям взялися висаджувати дерева. А саме — енергетичну вербу. Близько тисячі таких саджанців привезли з Польщі.

Ця рослина невибаглива до погодніх умов і добре вбирає вологу. Тому, сподіваються ініціатори проекту, дощова чи тала снігова вода потраплятиме у контакт зі сміттям у значно менших об’ємах.

Зважаючи на високу енергоефективність спеціального сорту верби, її згодом можна буде використати для забезпечення роботи котелень, які працюють на біопаливі.

Джерело: Радіо «Західний полюс»