друкувати


Дмитро Лащук: Фінансово готові на витрати...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-12 02:30:18

У Івано-Франківській області з професійним футболом твориться те, чого уболівальники та фахівці не могли передбачити ще два-три роки тому. Через брак фінансового забезпечення з боку засновників, співзасновників і спонсорів першоліговий бурштинський "Енергетик" та друголігове івано-франківське "Прикарпаття" загнано в глухий кут...

У тривожних дзвінках до редакції прихильники найпопулярнішого виду спорту звертають увагу на чемпіонат області, мовляв, може, там є команда, яка на вищому рівні гідно б представляла Прикарпаття. У зв’язку з цим, наприклад, Василь Крохмальний з Івано-Франківська, коломиянин Іван Гладенький і надвірнянець Василь Білявський звертають увагу на коломийські "Карпати" - торішнього чемпіона і володаря кубка області. Тим паче, що не так давно президент цього клубу Дмитро Лащук у нашій "Галичині" заявляв про готовність команди вже наступного сезону виступати в другій лізі чемпіонату України. Ми поцікавились у пана Дмитра підготовкою клубу до обласної першості.

- "Карпати" в Коломиї провели два навчально-тренувальні збори по вісім днів, - каже п. Лащук. - Тоді переважно фізично навантажували футболістів. Крім того, у цей час зіграли кілька товариських матчів: два в Моршині на штучному полі з друголіговою "Скалою" - 2:2 і 1:0 на нашу користь і в Голині - з брошнівськими "Карпатами" - 1:1. Якраз перед стартом чемпіонату області позмагалися зі своїми юнаками.

- Як, на вашу думку, у ході підготовки команда зміцніла фізично, тактично й технічно і чи готова вона до серйозних випробувань у нинішньому сезоні?

- Під час навчально-тренувальних зборів ми щодня проводили по два тренування, а на спарингах, незважаючи на результати, "награвали" склад команди. Вважаю, що ми готові до всього.

- Які кадрові зміни відбулися в клубі - хто пішов, а хто прийшов?

- На жаль, команду покинули три львівські легіонери і колишній гравець івано-франківського "Прикарпаття" Андрій Веретко. Натомість ми запросили ще одного вихованця прикарпатського футболу - з "Прикарпаття" - івана Щеглюка і трьох вихованців буковинського футболу: Валерія Блажка, Олександра Крохмалюка і Вадима Пислара. До речі, Блажко та Крохмалюк є членами студентської збірної України. А також ще кількох вихованців коломийського футболу: Василя Червінського, Олексія Тріщука, воротаря, і Віктора Лящовського. Протягом чемпіонату плануємо залучити ще двох непоганих виконавців на роль нападників.

- Торік коломийські "Карпати" досягли значних вершин на футбольних полях. На запитання "Що далі?", як правило, керівники відповідають про прагнення добитися досягнутого, а то й навіть більшого... А чи фінансово витримає клуб таку ігрову напругу?

- Ми завжди хочемо й надалі намагатимемося перемагати, але яким буде кінцевий результат, покаже осінь. Принаймні фінансово готові на витрати. Щодо матеріально-технічного забезпечення клубу, є запитання до міського голови Коломиї ігоря Слюзара та голови Коломийської РДА Михайла Негрича, є ще й підприємці, котрі також готові нам допомогти. На сьогодні клуб закупив 12 м’ячів: шість - "танго-12", які будуть задіяні на "Євро-2012", вартість одного - 1 290 грн. і шість таких, що використовуються в матчах Ліги Європи, ціною 890 грн. Команді закупили екіпірування з її гербом і дві нові форми. Як бачите, владні структури і спонсори ставляться до нас з розумінням і не сидять склавши руки.

- Хто, на вашу думку, буде основним конкурентом коломийських "Карпат" у боротьбі за чемпіонський титул і кубок області?

- Мені здається, це "Кроно-Карпати" з Брошнева, "Придністров’я" з Тлумача і "Карпати" з Яремча, які після річної перерви знову поновилися в чемпіонаті.

- І наостанок, пане Дмитре, повернімося до початку нашої розмови: які ваші плани щодо професійної другої ліги?

- Це питання, на жаль, поки що відкрите. Проблема у футбольному полі, бо в Коломиї воно нестандартне і не відповідає вимогам регламенту проведення чемпіонату України. Навколо поля є бігові доріжки з гумовим покриттям, де займаються понад 180 дітей. Тому ми не можемо його розширити, не надавши альтернативи юним легкоатлетам. Міський голова Ігор Слюзар працює з Олімпійським комітетом України щодо залучення коштів для встановлення бігових доріжок на місці, де колись мали будувати стадіон "Сільмаш". Як буде надалі - побачимо. Наразі, крім чемпіонату і кубка області, коломийські "Карпати" візьмуть участь в аматорському чемпіонаті України.

А наприкінці побажаю вболівальникам видовищних ігор, а футболістам - пройти чемпіонат без травм.

Автор: Богдан БІЛЕЦЬКИЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА