друкувати


Більше половини українців сьогодні не готові або не хочуть протестувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-06 03:10:40

Протестний потенціал українців цьогоріч суттєво знизився порівняно з відповідним періодом минулого року. Про це повідомили експерти соціологічної групи «Рейтинг», які проводили з 15 по 26 березня відповідне соціологічне дослідження.

Як зазначається, загалом в ході дослідження було опитано 2 тисячі респондентів в різних регіонах України при похибці репрезентативності від 2,2% для значень, близьких 50%, до 1 % для значень, близьких 5%.

Як стверджують фахівці «Рейтингу», сьогодні близько 36% мешканців України готові особисто брати участь в акціях протесту, в той час, як у квітні минулого року ця цифра була на 4% більшою. Так само на 4% зменшилась кількість тих, хто безумовно готовий брати участь у протестах (13% проти 17% торік).

Одночасно на ті ж 4% з 51% у квітні минулого року до 55% у березні цього року зросла і кількість громадян України, які не готові або не хочуть брати участь у протестних акціях.

Серед основних мотивів, які можуть спонукати громадян України вийти на вулиці, соціологи називають насамперед мотиви соціально-економічні, як-от: невиплата зарплат і пенсій (44%) та інфляція (43%). «Дещо менше, - стверджують фахівці соціологічного агентства, - людей, готових вийти на акції протесту у випадку підвищення комунальних тарифів (37% готові вийти на протести і 54% – не готові), масових переслідувань простих громадян з боку силових органів (31% готові вийти і 56% – не готові), а також фальсифікації результатів парламентських виборів (30% готові вийти і 62% – не готові), передачі української газотранспортної системи Росії (26% готові вийти і 64% – не готові), та прийняття рішення про вільний продаж сільськогосподарських земель в Україні (28% готові вийти і 65% – не готові). Лише 20% опитаних готові вийти на акції протесту у випадку надання російській мові статусу другої державної і 72% – не готові. І навпаки лише 16% готові вийти на акції протесту у випадку заборони використання російської мови у державних органах і 75% – не готові».

Що ж до політичних уподобань протестно налаштованої частини населення України, то тут, як стверджують соціологи, найбільшу готовність мітингувати висловили прихильники ВО «Свобода», 65% яких готові йти на вулиці з плакатами та вигуками. Не сильно відстають від «свободівців» прихильники ВО «Батьківщина» (52%), УДАРу (49%) та «Фронту змін» (48%), в той час, як найменш радикально налаштовані прихильники Партії регіонів, комуністи та … симпатики «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка.

Автор: Сергій БІЛИЙ