друкувати


Дика природа також потребує гуманності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-06 03:30:23

Дика природа також потребує гуманності. Людська допомога у загрозливих ситуаціях спонукає навіть зовсім несвійських тварин до мирного та гармонійного співіснування поруч з людиною чи завдяки їй.

Переконатися у цьому можна відвідавши Галицький національний природний парк. На його базі вже кілька років успішно діє центр реабілітації диких тварин. На відміну від зоопарків, які колекціонують здорові та рідкісні види фауни, тут утримують лише хворих, покалічених чи ослаблених. Як тільки вони оклигуюють — відпускають на волю.

Наразі у центрі утримують понад шість десятків тварин. Із ссавців — це лисиці, тхори та соні, і навіть єнотовидна собака. З птахів — лебеді, чаплі й лелеки, а також хижі пернаті — соколи і канюки. Є у Галицькому національному природному парку і свій екзотаріум, в якому мешкає 12 видів папуг та декоративні фазани. Вони — ще у зимових приміщеннях.

Місцева екологічна громадська організація «Екогалич», розповідає її голова, планує розширити центр, побудувавши нові вольєри. Адже тварин сюди привозять з усієї країни. Окремим із них доводиться мешкати тут довіку. «Пацієнтів» центру лікує фахівець-ветеринар. Для складніших маніпуляцій тутешні науковці налагодили співпрацю з обласною ветеринарною клінікою.

Центр має також величезне значення для екологічної освіти. Адже поспостерігати за рідкісними тваринами сюди приїжджають тисячі екскурсантів. Науковці Галицького НПП впевнені — такі центри мають бути при кожному заповіднику чи національному парку.

Джерело: Радіо «Західний полюс»