друкувати


Часте вживання лимонаду призводить до звуження судин в очному дні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-05 11:10:51

У підлітків, які щодня п'ють більше однієї банки газованої води, звужені артерії в очному дні, показало дослідження, проведене вченими з Медичного інституту Westmead Millennium (Австралія). Звуження судин збільшує вірогідність розвитку серцевих захворювань і підвищення кров'яного тиску в подальшому житті.

У дослідженні брали участь майже дві тисячі 12-річних дітей з 21 середньої школи Сіднея.

Очне дно - єдине місце в людському організмі, яке дозволяє фахівцям проводити неінвазивну оцінку здоров'я кровоносної системи. Названі пошкодження не впливають на зір.

Автори роботи відзначають, що любителі газованої води і вуглеводів (хліба, рису і макаронів) мають несприятливіший мікросудинний профіль порівняно з тими, хто вживає ці продукти у помірних кількостях.

Мікросудинний діаметр сітківки - це потенційний маркер можливих серцево-судинних захворювань і високого кров'яного тиску у дорослої людини. Проте це дослідження вперше продемонструвало, що дія вуглеводів і шипучих напоїв, які споживаються у дитинстві, пов'язана зі звуженням судин у сітківці.

Тепер вчені хочуть з'ясувати, чи зберігаються пошкодження судин у сітківці впродовж життя. Для цього потрібно проаналізувати дані про учасників дослідження, коли вони досягнуть 17-річного віку.

Джерело: Освітній портал