друкувати


На Прикарпатті здійснюються перевірки протипожежного стану культових споруд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-02 05:10:54

На Івано-Франківщині фахівці Держтехногенбезпеки здійснюють перевірки протипожежного стану культових споруд. Їх на території області є понад тисячу, половина – пам’ятки архітектури. За останні сім років пожежі у прикарпатських церквах виникали 15 разів.

Їх причинами здебільшого були коротке замикання електромережі та необережне поводження людей з вогнем. Матеріальні збитки від таких вогневих випадків становлять десятки тисяч гривень. Та найважливішим є навіть не це: спопеляються місця, які мають надзвичайно велику історичну цінність, не кажучи уже про цінність духовну.

Як свідчать результати перевірок, практично усюди про протипожежний стан своїх святинь віряни дбають добре. Існують, щоправда, й такі, де проблемами безпеки не надто переймаються.

…Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Калуші збудований у 2000 році. Порушень протипожежних вимог тут практично не виявлено: електромережа справна, приміщення церкви забезпечено достатньою кількістю вогнегасників, будівля обладнана блискавкозахистом. Пожежний щит, щоправда, недоукомплектований, однак тутешній паламар Михайло Джус заявляє, що усі недоліки будуть негайно усунені.

Зовсім інші справи у тисменицькій церкві Різдва Пресвятої Богородиці, спорудженій 1736 року. Про цю пам’ятку архітектури державного значення дбають не надто. А дарма, адже її будівля дерев’яна. Електророзетки, щоправда, знаходяться на негорючій основі, однак електропроводка прокладена з порушенням вимог правил пожежної безпеки та правил влаштування електроустановок, евакуаційні виходи захаращені, а вогнегасники взагалі відсутні. У будівлі не проведено замір опору ізоляції на діалектричну міцність. Паламар Петро Сендецький стверджує, що протипожежний стан історичної споруди такий недоладний через відсутність коштів.

Не вистачає грошей на нові вогнегасники і у храмі Воздвиження Чесного Хреста у Лисці Тисменицького району. Термін придатності вогнегасників, котрі знаходяться у церкві, давно уже минув, пожежний щит не укомплектований згідно правил пожежної безпеки. Щоправда, тамтешній настоятель уже після перевірки запевнив, що ситуація виправиться.

Перевірки культових споруд тривають, проте вже можна констатувати, що найпоширенішими недоліками в протипожежному захисті тут є неві­д­по­­ві­дність існуючої електромережі ви­­мо­гам правил вла­ш­тування елект­ро­установок; незабе­зпеченість церковних храмів в достатній кількості пе­рвинними засобами пожежегасіння, ві­­д­су­тність бли­­с­кав­ко­за­хисту та за­па­сів води.

За результатами перевірок працівники Управління Держтехногенбезпеки вручають головам церковних комітетів приписи для вжиття запобіжних заходів, а з відповідальними особами проводять інструктажі з питань пожежної безпеки.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області