друкувати


Друга мова змушує мозок активніше працювати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-02 10:45:34

Якщо ви хочете відновити головні системи мозку, займіться вивченням іноземної мови. Це заняття може відкласти розвиток деменції на декілька років.

Друга мова змушує мозок активніше працювати. У результаті людина отримує відстрочку від недоумства у 3-4 роки, вирахувала доктор Олена Бялісток з Йоркського університету (США). Отже, зазвичай люди, що говорили лише однією мовою, отримували діагноз "деменція" у віці 75,4 років, а люди, які знають декілька мов, - у 78,6 років.

Найкраще себе почували люди, що все життя користувалися двома мовами. Але спроба освоїти другу мову в будь-якому віці зараховувалася. Двомовність змінювала мозок таким чином, що він був захищений від недоумства. Це показали результати сканування мозку.

"Перемикання" між двома мовами змушувало мозок тренувати зони, відповідальні за виконання інтелектуальних завдань. Саме ці області, в першу чергу, страждали при старінні. Вчені хочуть з'ясувати, в якому віці краще братися за другу мову, чи впливає на ризик деменції те, наскільки вільно і часто говорить людина іноземною мовою.

Джерело: Освітній портал