друкувати


Сміх над собою дозволяє людині розвиватися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-04-02 09:30:37

Психологи вважають День сміху корисним і відзначаючи, що сміх має цілющі властивості, а занадто правильним громадян дозволяє розслабитися і пожартувати. При цьому фахівці застерігають від злих жартів і "засміювання проблем".

На думку російського психолога, завідувача кафедрою психології особистості факультету психології МГУ Олександра Асмолова, сміх є однією з кращих характеристик людської особистості.

"Якби я міг створити образ людини, яка була б щасливою, я б замість слів "людина розумна" сказав "людина, що сміється", - заявив експерт.

Асмолов переконаний, що сміх над собою дозволяє людині розвиватися. "Особистість гине, коли втрачає можливість сміятися сама над собою. Без сміху, в тому числі без іронії та самоіронії, особистість не розвивається", - впевнений він.

У той же час психотерапевт Костянтин Ольховий зазначив, що необхідно уникати штучного сміху, не варто намагатися засміяти проблему.

"Не можна сприймати сміх як панацею від усього: вирішити проблеми за допомогою сміху можна. Якщо у тебе є проблема, не варто намагатися зробити її смішною, потрібно спробувати переключиться, знайти позитивні емоції в чомусь іншому", - заявив психотерапевт.

Ольховий впевнений, щоб підняти настрій досить просто озирнутися навколо себе.

"В житті завжди можна знайти купу радують дрібниць: купаються в калюжі голуби, хмара смішної форми або усміхнена дитина. Ці дрібниці ми можемо помічати постійно, і завдяки їм ми можемо знаходити привід для радості", - підсумував експерт.

Джерело: ТСН