друкувати


Кому "червонокнижних"первоцвітів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 07:45:07

З приходом весни на вулиці Коломиї вийшли продавці первоцвітів, які пропонують придбати невеличкий букетик провісників тепла всього-на-всього за 3 гривні. Рідкісні квіти, які занесені до Червоної книги, безжально зривають для продажу та кількагодинної радості покупців.

Не дивлячись на те, що за продаж «червонокнижних» рослин порушникам загрожує штраф, білими підсніжниками, блакитними пролісками, фіолетовим шафраном торгують неприховано, тим паче на головній вулиці міста. Попри те, що в країні діє Закон про рослинний світ та про Червону книгу України, яким охороняється переважна більшість первоцвітів та ранньоквітучих рослин. Він забороняє будь-які маніпуляції з об’єктами Червоної книги – вилучення, продаж, торгівля ними, пересаджування, використання для себе. Іноді торгівці розповідають, що вирощують квіти в себе вдома, але це не аргумент, бо закон забороняє такі дії. Хоч підсніжник білосніжний в Україні невпинно зникає, проте рідкісну рослину неконтрольовано зривають для продажу.

Протягом останніх днів на вулиці Чорновола активно триває продаж букетиків, які ще недавно цвіли та тішили природу. Поцікавившись в однієї з квіткових продавчинь, чи відомо їй, що підсніжники занесені до Червоної книги, за зривання яких треба нести відповідальність, вона відповіла, що «нічого страшного, через рік знову виростуть». Та далі продовжила займатися «бізнесовою» справою.

Нині жага до легких грошей та наживи стимулює чи не цілу індустрію продажу первоцвітів: від карпатських збирачів квітів до «вуличних» продавців. У той же час закон забороняє не тільки торгівлю підсніжниками, але навіть їхній збір.

– За несанкціонований продаж первоцвітів людина повинна сплатити штраф, який визначається вже в судовому процесі. Ми розіслали по області інформацію про дотримання закону та зобов’язали владні структури проконтролювати ситуацію. На вулицях міста громада не має права займатися торгівлею квітів, тому працівники міліції повинні, вивчивши ситуацію, не допустити продаж «червонокнижних» рослин, – зауважив начальник екологічного контролю природно-заповідного фонду тваринного та рослинного світу Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Віктор Дмитрук.

Продаж підсніжників – це кінцева ланка нелегального бізнесу, тільки в ній не всі учасники мають можливість отримати високий заробіток. Адже букетик, який пропонують на вулиці продавці, коштує 3 гривні. Він складається з 15-18 підсніжників, які могли б рясніти ще тривалий час, якби не рука, що прагне наживи. Проте, варто зауважити, що коломийці активно купують перші квіти, навіть не замислюючись над тим, що також допомагають розвиткові нелегального бізнесу. До речі, в українському законодавстві відсутнє покарання за купівлю первоцвітів, тому залишається сподіватися лише на свідомість громадян: люди повинні розуміти, що купуючи букетик квітів, вони сприяють їх нищенню. Можливо, наступного разу, коли вам запропонують придбати невеличкий букетик підсніжників чи шафрану, ви відмовитеся, проявивши екологічну свідомість. Давайте разом збережемо красу унікальної української природи!

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські ВІСТИ