друкувати


Кожен четвертий українець взагалі не читає книжки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 03:10:12

В Україні читають дуже мало людей читають книжки – за даними дослідницької компанії GfK Ukraine, для 73% населення читання не є сферою інтересів, а кожен четвертий українець взагалі не читає. Між тим, в СРСР, за офіційною статистикою, регулярно читали більш ніж 90% населення, пише "Кореспондент".

Зараз щодня, або майже увесь тиждень читають 15,3% українців. Хоча б раз на тиждень - 18,2%, раз на місяць - 19%. Рідше, ніж раз на місяць читають 21,5%.

Як пише видання, найбільш читаючою нацією Європи є шведи – майже 84% з них присвячують свій час хоча б одній книзі на рік. Трохи менше книголюбів у Фінляндії, де показник дорівнює 79,5%. На третьому місці Чехія, в якої на лише 1% менше.

У той же час внизу списку португальці та італійці. Це доводить загальну євро тенденцію: чим далі на південь і захід континенту, тим менш популярні книжки.

Що до причин зменшення в українців інтересу до читання, експерти вказують на наслідки "лихих 90-х", розвал галузі друкарства, старіння бібліотечних фондів і відсутність моди або навіть потреби бути освіченим. Старше покоління не прищеплює молоді любові до книжок.

У найкращому випадку молоді українці передивляються Інтернет-матеріали, проте це,скоріш, лише втамування інформаційного голоду, зазначає видання.

"В нас виросло покоління, яке не застало навколо себе у життєвому просторі книжок, якщо їх не було у домашній бібліотеці, у батька й матері", - зазначає письменниця Оксана Забужко.

Експерти зазначають, в будь-якій сфері, що стосується книг, зяють "чорні діри". Зокрема, новинки у бібліотеках – рідкість. А якщо їх там нема, нема і відвідувачів, тому бібліотеки перетворюються на звалища старих книжок, які не потрібні читачу. У той же час сама книга стає рідкісним товаром через розвал ще у пострадянські роки мережі книжкових спецмагазинів. Діти і молодь, на відміну від старшого покоління, так і не отримали культуру спілкування з книгою. І у найближчому майбутньому ситуація навряд-чи зміниться на краще.

За даними соціологів, саме в молодих українців падає інтерес до книжок. Якщо в 2009 році серед тих, хто щотижнево відкриває книгу, був 31% людей до 30 років, то в 2011 показник знизився до 26%. Замість читання молоді люди стали приділяти більше уваги Інтернету і комп'ютерам.

Як зазначає видання, саме тому, якщо, наприклад, у Німеччині бестселери можуть продавати мільйоном екземплярів,в  Україні показник у кілька десятків тисяч вже є успіхом.

Джерело: ТСН