друкувати


Ранкова кава заважає зосередитися на справах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 02:45:08

Тим, хто любить випити ароматної кави за роботою, важливо знати: така звичка може помітно знизити здатність зосередитися на справах. Дослідники з Канади довели це на практиці.

Кава може не лише зарядити енергією, але й позбавити людину бажання працювати, з'ясували вчені з Університету Британської Колумбії (University of British Columbia, Канада). Результати цього дослідження опублікував журнал Neuropsychopharmacology.

"Кофеїн та інші стимулятори дійсно допомагають багатьом людям продуктивно працювати, але у ряді випадків вони можуть занадто збуджувати нервову систему і заважати концентруватися на поставлених цілях", - відзначив провідний автор дослідження Джей Хоскінг.

З'ясувати це ученим допоміг експеримент над двадцятьма щурами, розділеними на дві групи: "трудяг" і "ледачих". До першої групи потрапили тварини, за якими раніше помічалося прагнення до складних дій для отримання бажаного; до другої - всі інші. Після прийому невеликих доз кофеїну тварини з першої групи незмінно обирали найлегший шлях до запропонованих ласощів. На поведінку ж "ледачих" щурів стимулятор не чинив жодного впливу. На думку дослідників, людей можна так само розділити на подібні групи.

"Якщо ви не відчуваєте в собі сил працювати - випийте філіжанку кави. Проте від такого стимулятора краще утриматися, якщо на працездатність скаржитися не доводиться", - резюмують дослідники.

Джерело: Освітній портал