друкувати


На Прикарпатті зменшується захворюваність на туберкульоз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 11:45:18

Успіхи та проблеми боротьби із туберкульозом та ВІЛ/СНІД обговорювали на засіданні координаційної ради ГУОЗ. За даними минулого року Прикарпаття увійшло до 15 областей України, де спостерігається зниження захворюваності на туберкульоз. Це стосується як загальних показників, так і занедбаних форм недуги, та смертності від відкритих форм.

Утім картину таких успішних показників псує рівень недовиявлення недуги. Нерегулярні обстеження населення, недостатній рівень поінформованості громадян та, куди гірше, — незадовільний стан лабораторій. Усе це призводить до того, що з 4,5 тисяч досліджень знаходять лише 3 позитивні результати.

Не краща ситуація на Прикарпатті і з діагностикою ко-інфекції. Іншими словами це поєднання туберкульозу з ВІЛ. Тоді як позалегеневі форми недуги у віл-інфікованих становлять близько 60%, в області виявляють лише 4.

Такою статистикою головний медик області залишився невдоволений. Відтак «на горіхи» перепало чи не усім очільникам медустанов Прикарпаття. Як підсумок — Микола Олінійчук дав своїм підлеглим два дні на розробку плану заходів,які мали б кардинально покращити якість лабораторних обстежень.

Джерело: Радіо «Західний полюс»