друкувати


Учені назвали головну умову щасливого шлюбу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-30 10:30:05

Шанс прожити більше 10 років після аорто-коронарного шунтування утричі вище у людей, що перебувають у щасливому шлюбі. Такі висновки наводять учені із США.

"Повне родинне благополуччя після аорто-коронарного шунтування так само важливе, як, наприклад, відмова від шкідливих звичок", - стверджує автор дослідження Гарі Рейс. Він також відзначає, що важливу роль грає і рівень щастя у шлюбі.

Дослідники проаналізували життя і здоров'я 225 осіб, яким у минулому було виконане аорто-коронарне шунтування в 1987-1990 рр. Через 15 років після операції 83% щасливих у шлюбі жінок були ще живі, проти 28% нещасливих у шлюбі і 27% незаміжніх. У чоловіків перший показник також склав 83%, а два інших були 60% і 36% відповідно. З цих результатів, також зрозуміло, що задоволеність стосунками грає для жінок більшу роль, ніж для чоловіків.

Половина всіх шлюбів закінчуються розлученнями. А через 20 років спільного життя лише половина подружніх пар продовжують жити разом. Ті, хто взяв на себе шлюбні зобов'язання у віці до 20 років, рідше доживають разом до 20-річного ювілею, відзначають учені. Виняток становлять люди з релігійних сімей. Жінки, виховані у вірі, в 50-65% випадків живуть з першим чоловіком щасливо більше 20 років.

Ще один важливий чинник для щасливого родинного життя - рівень освіти. Якщо мінімум один з подружжя ходив до університету, шанси на довгий шлюб збільшуються.

Джерело: Освітній портал