друкувати


Достроковий вихід на пенсію жінок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-29 05:30:33

Відповідно до Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», що набув чинності з 1 жовтня 2011 року, жінкам підвищено пенсійний вік. Однак багато категорій жінок згідно з чинним законодавством мають право дострокового виходу на пенсію.

Жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років і за наявності не менш як 15 років страхового стажу. При цьому до інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, можуть вийти на пенсію після досягнення 50 років і за наявності стажу зазначеної роботи не менш як 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

Згідно з чинним законодавством достроково вийти на пенсію можуть жінки, зайняті протягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та післязбиральній обробці тютюну, - після досягнення 50 років і за наявності стажу зазначеної роботи не менш як 20 років.

Жінки, що працюють  у сільському господарстві та виховали п’ятеро  і більше дітей, можуть достроково вийти на пенсію незалежно від віку та трудового стажу в порядку, який визначає Кабінет Міністрів України.

Робітниці текстильного виробництва, зайняті на верстатах і машинах, за списком виробництв і професій, затверджуваним у порядку, що визначає Кабінет Міністрів України, можуть вийти на пенсію за віком після досягнення 50 років і за наявності стажу зазначеної роботи не менш як 20 років.

Якщо жінки працюють водіями міського пасажирського транспорту, вони мають право вийти на пенсію за віком після досягнення 50 років і за наявності стажу роботи 20 років, зокрема на зазначеній роботі не меш як 10 років.

Право на достроковий вихід на пенсію мають жінки, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів,- після досягнення 50 років і за наявності загального стажу роботи не менш як 20 років, із них не менш як 15 років на зазначеній роботі.

Джерело: Управління праці та соціального захисту населення Коломийської міської ради