друкувати


Перець чилі потенційно може захистити від серцево-судинних хвороб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-29 04:45:02

Учені з Китайського Університету Гонконгу отримали чергові свідоцтва того, що перець чилі потенційно може захистити від серцево-судинних хвороб.

Робота, що використала в якості модельних тварин хом'яків, показала, що капсаїцин і його близький хімічний "родич" покращують здоров'я серця двома способами. По-перше, вони знижують рівень "поганого" холестерину, перешкоджаючи його накопиченню в організмі, і збільшують його розщеплювання і виведення з екскрементами. При цьому алкалоїди ніяк не впливають на концентрацію "хорошого" холестерину. По-друге, капсаїциноїди блокують дію гена, який виробляє cyclooxygenase-2, - речовину, яка змушує скорочуватися м'язи довкола кровоносних судин, тим самим порушуючи кровопостачання серця та інших органів. Блокування гена дозволяє розслабити м'язи і збільшити кровотік.

Можна стверджувати, що капсаїциноїди покращують ряд чинників, що впливають на здоров'я серця і судин. Втім, учені не рекомендують всім і кожному їсти чилі: харчування має бути збалансованим, а пекучий перець слід використовувати як приємну приправу.

Нещодавно було також доведено, що їжа, приправлена чилі, може знижувати кров'яний тиск у гіпертоніків, зменшувати концентрацію холестерину в крові і пригнічувати формування небезпечних тромбів у кровоносних судинах.

Результати дослідження представлені на 243-х Національних зборах Американського хімічного товариства в Сан-Дієго (США).

Джерело: Освітній портал