друкувати


Із наближенням виборів критики на сесії облради стало більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-28 11:30:25

«Твір на вільну тему» — така іронічна оцінка звіту голови облдержадміністрації, депутата обласної ради Михайла Вишиванюка про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2011 рік за пріоритетними напрямами «Стратегії економічного та соціального розвитку територій області до 2015 року» прозвучала на 13-й сесії обласної ради. Депутатів, які висловили чимало критичних зауважень на адресу виконавчої влади, і не лише обласної, не задовольнило те, що за цифрами, які нібито ілюструють впевнений соціально-економічний поступ Івано-Франківщини, як і всієї країни, насправді спостерігається реальне зниження добробуту наших співвітчизників.

Власне така гострокритична налаштованість багатьох із депутатів, які виступали в обговоренні питань соціально-економічного блоку, була помітна ще перед звітом начальника головного фінансового управління ОДА Галини Карп про виконання обласного бюджету за 2011 рік та про внесення змін до обласного бюджету на 2012-й. Їй довелося, скажімо, пояснювати депутатові Манолію Піцуряку, чому податку з доходів фізичних осіб в області за минулий рік зібрали лише 90,6% до завдання (через те і бракувало коштів на фінансування захищених і незахищених статей видатків), чому заборговано зарплату калуським медикам, які через те збираються страйкувати. М.Піцуряк та інші керівники лікувальних закладів не знають, як їм «звести дебет з кредитом»: у бюджетах більшості районів на нинішній рік закладено лише 8,5-9,5 місячного фонду зарплати, а як же з виплатою оздоровчих медпрацівникам, котрі йдуть у відпустку? Мінфін, виявляється, як випливає з пояснення Г.Карп, ще лише готує зміни до Держбюджету-2012, котрі передбачають уточнення розмірів додаткових дотацій місцевим бюджетам, у тому числі й на це призначення.

Закономірно, що депутати замість звично «взяти звіт до відома» проголосували за таке доповнення до проекту рішення, яке запропонував голова постійної бюджетної комісії облради Володимир Шкварилюк: «Звернути увагу ОДА на неефективне планування дохідної частини обласного бюджету, що призвело до невиконання доходів загального фонду обласного бюджету за 2011 р. в сумі 30,5 млн грн. Державній казначейській службі в області звернути увагу на недостатню роботу щодо проведення платежів у кінці 2011 р., що спричинило утворення значної кредиторської заборгованості по захищених статтях видатків».

А голова ОДА у доповіді логічно поєднав свій звіт із програмою соціально-економічного і культурного розвитку області на 2012 рік та основних напрямів розвитку на 2013 та 2014 роки і, мабуть, не випадково почав з нагадування депутатам про спільну відповідальність не лише виконавчої, а й представницької влади за все, що робиться в області. Як позитив він відзначив зростання приросту виробництва за минулий рік на 124,6%, що дозволило зібрати до бюджетів усіх рівнів на 1 млрд 860 млн грн більше, ніж у 2010-му. Подальше нарощування промислового виробництва в області керівник її виконавчої влади пов’язує з відновленням роботи ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», покладає сподівання на підприємства, які вводяться в дію і ще будуватимуться в Калуші, на спорудження нового деревообробного заводу в Коломиї, заводу з випуску гіпсокартону в Івано-Франківську (міська влада повинна якнайшвидше вирішити питання про виділення земельної ділянки під цей об‘єкт).

Про досить високу ефективність ведення аграрної галузі на Прикарпатті свідчить друга в Україні позиція за таким показником: вироблено в середньому на 100 га сільгоспугідь продукції на 575 тис. грн. Та попри те днями на засіданні Кабміну роботу агропромислового комплексу нашої області визнали незадовільною. Причина? В регіоні не використовується ще 30 тис. га землі, хоча за минулий рік і було скорочено відповідний показник на 13 тис. га, тобто завдяки роз’яснювальній роботі влади на місцях приватні власники почали розорювати й обробляти земельні ділянки, що лежали облогом. Цю роботу потрібно ще більше активізувати. А спад поголів’я ВРХ в індивідуальному секторі М.Вишиванюк вважає об’єктивним процесом: відходять у кращий світ представники старшого покоління, які утримували корів, а молоді жителі сіл не мають особливого ентузіазму до тваринництва. Тож мусимо миритися з цією тенденцією і натомість відновлювати великі тваринницькі комплекси — повчальні приклади цього є вже у Галицькому, Коломийському та Городенківському районах. Ще один напрям розвитку АПК — будівництво сховищ і розвиток в області переробки овочів. Це дозволить збити ціни на рослинницьку і тваринницьку продукцію завдяки закріпленню районів за містами Івано-Франківськом, Калушем, Коломиєю для завезення і торгівлі нею у визначених місцях, де кожної суботи й неділі проводитимуться сільськогосподарські ярмарки.

Як сказав доповідач, райдержадміністрації, районні та сільські ради недооцінюють важливість проведення інвентаризації землі, завершення видачі власникам державних актів на землю. Турбує його те, що подекуди в районах видають людям плани на будівництво житла на заплавах, де хатам загрожуватиме затоплення, а отже, в такому разі державі доведеться знову компенсувати громадянам заподіяну повенями шкоду.

Нинішнього року передбачається «дати хід» спорудженню молодіжного спортивно-відпочинкового комплексу в Івано-Франківську. Після вирішення питання з фінансуванням буде продовжено будівництво обласного перинатального центру, який намічено здати наступного року (цей об’єкт обійдеться державі загалом у 770 млн грн). Зводититимуть нову поліклініку в Коломиї і продовжуватимуть будівництво ЦРЛ у Галичі. Як запевнив М.Вишиванюк, під час реформи охорони здоров'я на Прикарпатті не буде скорочено жодного медичного закладу. Він підтримав пропозицію постійної профільної комісії ради про закупівлю для області додатково 49 карет швидкої допомоги.

За словами доповідача, у 2012-му планується ввести в дію 68 нових дитсадків, а на 46 виготовлятимуть проектно-кошторисну документацію, щоби спорудити їх наступного року й закрити цю проблему в регіоні. Керівництво освітньої галузі голова ОДА похвалив за третє місце, яке область посіла за результатами незалежного зовнішнього оцінювання. Нагадав, що 2012-й — це рік культури, тож невдовзі приступлять до капітального ремонту приміщення обласного муздрамтеатру. В містах і селах краю ремонтуватимуть народні доми і клуби із встановленням у них сучасних систем опалення. Розроблено графік проведення кожної суботи й неділі культурно-мистецьких заходів у всіх закладах культури.

Відповідаючи на запитання депутатів, чільник обласної виконавчої влади поінформував, що мав розмову з нинішнім власником палацу Потоцьких в Івано-Франківську Олегом Бахматюком, і той погодився передати історичну пам’ятку в комунальну власність міста, отож тепер справа лише за підписанням ним і міським головою відповідних документів. М.Вишиванюк, за його словами, сам на місці розбирався зі зверненнями жителів тих сіл Калуського й Галицького районів, де розташовані або будуються нові свиноферми «Даноші» й наполіг перед керівництвом датської компанії на усуненні негативних моментів у її діяльності. Тож тепер вона будує в області два біогазові заводи, що дозволять нейтралізувати сморід, який з тих ферм вітер розносить на всю округу.

Одначе навіть заспокійливі слова голови ОДА щодо наболілих проблем не змогли «зняти» стривоженість депутатів за стан справ в області. Бо й так звана оптимізація медичних закладів, коли лікарні в селищах і селах перетворять на лікарські амбулаторії і денні стаціонари, навряд чи буде благом для сільського населення. Тим більше, що за загальним рівнем охорони здоров’я (з урахуванням показників відповідно до вимог МОЗ) Івано-Франківщина сьогодні опинилася аж на 25-му місці в Україні. А де той оптовий ринок сільськогосподарської продукції, який керівництво ОДА обіцяло відкрити в с.Драгомирчанах Тисменицького району і функціонування якого мало стати конкретною підмогою створенню в селах заготівельно-збутових кооперативів? Його немає в програмі будівництва соціально-економічних об’єктів на нинішній рік. Не запланували на 2012-й і низку інших нереалізованих торік об‘єктів. Обсяг інвестицій в основний капітал упав аж на чверть порівняно з попереднім роком. Знову ж таки ще один рейтинг свідчить, що за сприянням розвиткові підприємництва Івано-Франківщина ділить з іншою областю передостаннє місце в країні.

Голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Володимир Шкварилюк так сказав у своєму виступі:

— Це не програма розвитку, а соціально-економічний і культурний занепад держави, зокрема й нашої області. За 2011 рік при порівняно невеликому бюджеті розвитку обласного бюджету Івано-Франківщина недоотримала 30 млн грн у захищених та інших видатках. Бюджет розвитку на цей рік іще скоротився і буде меншим за 12 млн. Закінчується перший квартал, а ми не знаємо, які будуть субвенції Івано-Франківщині з Держбюджету. Угода між областю й Кабміном, найімовірніше, нинішнього року залишиться «мертвою».

Треба було спершу стабілізувати економіку перед тим, як оголошувати соціальні ініціативи Президента, фінансування яких не передбачено в Держбюджеті. Я вбачаю в них звичайний підкуп електорату перед виборами. А люди потребують не подачок, а гарантованих соціальних виплат для того, щоб могли нормально прожити ще один місяць...

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій:

— За 2011 рік в області не проведено платежів на загальну суму 182 млн грн — 122 млн із Державного бюджету і 60 млн з місцевих бюджетів. Заборгованість по захищених статтях місцевих бюджетів становила 26,7 млн грн. 180 млн надходжень недоотримало управління Пенсійного фонду України в області через невиконання показників щодо зростання зарплати. До речі, вже два роки в Україні не проводять обов’язкової індексації пенсійних виплат. Зрештою, я розумію: і ОДА, й облрада є заручниками ситуації — ми живемо в умовах сьогоднішніх українських реалій...

Сам же доповідач голова ОДА Михайло Вишиванюк у відповідь на ту критику, яку йому довелося вислухати, сказав:

— Вважаю, що неправильно так говорити: все, що доброго зроблено, — це заслуга обласної ради, а все, що недопрацьоване, що поганого в області, — у цьому винна облдержадміністрація. і до низьких місць у різних рейтингах, які нам виставляють, я ставлюся спокійно. Адже цифрами можна крутити, як циган сонцем. Але, звичайно, не менше від присутніх у цій залі я переживаю за упущення й недоробки. Бо працюю задля справи, а не піару. Отож закликаю депутатів — представників різних політичних сил в обласній раді, попри наближення парламентських виборів, і собі підставити плече для конструктивної співпраці з виконавчою владою.

Замах на державність української мови

Президентові України В. Януковичу

Верховній Раді України

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, заявляємо рішучий протест проти намагання запровадити в Україні другу державну мову та прийняти закон про державність російської мови. Такий намір напередодні візиту до Москви оприлюднив для російських засобів масової інформації Президент України Віктор Янукович.

Наділені довірою громади Прикарпаття, заявляємо: ми ніколи не змиримось із ганебною капітуляцією перед Москвою, якій нинішня влада за «харківськими угодами» здала під військові бази кримські території, а тепер замахнулася на найважливіші здобутки нації — державність української мови та суверенність конституційних засад.

Вражає цинічний намір уже найближчим часом довершити русифікацію України. Дії табачників та колєснікових були підготовчим етапом, наслідком яких має стати впровадження російської мови в усіх сферах життя. Вкотре обговорюється питання вступу до Євразійського економічного співтовариства з наднаціональними органами, які позбавляють Україну права незалежного вирішення багатьох питань.

Така позиція є неприпустимою, оскільки Росія аж ніяк не дотримується паритетності у відносинах з Україною, проти якої ведеться інформаційна війна, здійснюються політичний та економічний тиск, постійний енергетичний шантаж.

Вважаємо, що Президент України та уряд держави під час офіційних зустрічей повинні домагатися захисту українців у Росії, порушувати питання, щоб автохтонні та діаспорні українці мали українські школи, українську пресу, радіо і телебачення, культуру і літературу. На порядок денний так само гостро варто вносити питання другої державної української мови в Росії, як це стосовно російської мови в Україні лобіюють Москва і ті сили, які сподіваються, що роздмухування шовіністичних антиукраїнських настроїв знову забезпечить їм місце у Верховній Раді.

Навіть для тих, хто ще сумнівався у намірах чинної влади, зрозуміло, що йдеться про виконання московських наказів задля підтримки на наступних виборах, виграти які самостійно Партія регіонів неспроможна. Адже ні передвиборчий підкуп у вигляді повернення вкладів у колишньому Ощадбанку СРСР, ані так звані соціальні ініціативи не врятують «регіоналів» від краху. Саме тому чинна влада готова віддати Москві усе, на що та накине оком. Без російської підтримки керувати державою нинішні правителі не в змозі.

В умовах, які складаються, попереджуємо всіх, хто хоче принизити український народ, повернути історію назад і знову зашморгнути ярмо на шиях українців: терпіння народу не вічне!

Заявляємо про готовність усіма засобами захистити національні цінності незалежної Української держави. Закликаємо всіх виборців не втрачати пильності та не піддаватися на облудні спроби новітніх яничарів позбавити нас національної гідності.

За нами — правда! Перед нами — перемога!

Слава Україні!

Прийнято на 13-й сесії Івано-Франківської обласної ради шостого демократичного скликання 23 березня 2012 року.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА