друкувати


Соціологи порочать Сичу лідерство у виборчих перегонах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-28 10:30:40

Рейтинг лідера Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода», голови обласної ради Олександра Сича перевищує в обласному центрі Прикарпаття рейтинг політичної сили, яку він представляє, – стверджує керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, який презентував вчора в Івано-Франківську соціологічне дослідження електоральних уподобань мешканців Івано-Франківська.

З його слів, дослідження проводилося з 2 по 16 березня цього року. В ході нього експерти групи «Рейтинг» опитали методом особистого формалізованого інтерв’ю 800 жителів нашого міста при статистичній похибці від 1,7% для значень, близьких 10%, до 2,8% для значень, близьких до 50%.

При цьому рейтинги основних політичних партій розподілилися наступним чином: ВО «Свобода» – 25,7% людей, які мають намір взяти участь у виборах; ВО «Батькіщина» – 21,9%, «Фронт змін» – 14,5%, УДАР – 8,2%. Серед партій, які, за даними соціологів «Рейтингу», не долають 5-відсотковий бар’єр, лідером є «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка – 4,8%, далі – Партія регіонів – 3,5%, «Наша Україна» – 2,6%, Комуністична партія України – 1,2% та Українська народна партія – 1,0%. Європейська партія України, Народна партія, Народний рух України, Соціалістична партія України, Конгрес українських націоналістів та інші партії не набирають навіть 1% голосів.

Лідером серед мажоритарників по Івано-Франківську є Олександр Сич, за якого мають намір голосувати 30,4% респондентів, що планують брати участь у виборах, на другому місці з 16,1% підтримки – Івано-Франківський міський голова, лідер обласної організації УНП Віктор Анушкевичус. В потилицю йому дихає його екс-головний конкурент на посаду мера обласного центру Юрій Соловей, за якого вважали б за доцільне, за версією «Рейтингу», проголосувати 15,5% івано-франківців, що братимуть участь у голосуванні. Рейтинги за межами першої трійки розподілились так: лідер міської організації «Фронт змін», голова Облгазу Ігор Прокопів – 8,8%, лідер міської структури ВО «Батьківщина» підприємець Руслан Терешко – 8,5%, народний депутат України, екс-міський голова Івано-Франківська «нашоукраїнець» Зіновій Шкутяк – 6,0%, народний депутат України «регіонал» Ігор Зварич – 3,5%. Ще 4,5% виборців вважають за доцільне підтримати якогось іншого кандидата.

Значний інтерес у журналістів під час презентації результатів опитування викликало питання, хто ж замовив «Рейтингу» таке дослідження, скільки воно коштувало і з чиєї, образно кажучи, кишені було проплачено ці кошти. Пан Антипович відмовився назвати як замовника, так і вартість проекту, зазначивши лише, що замовник все-таки є, бо ж хлопці з «Рейтингу» не філантропи, а коштує таке дослідження недешево. Відтак, представники прикарпатських медіа схильні вважати, що замовником насправді є хтось із першої трійки мажоритарників.

Автор: Сергій БІЛИЙ