друкувати


Івано-франківців "вбивають" автомобілі "швидкої"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-28 09:30:16

Частину померлих під час надання екстреної медичної допомоги івано-франківців не вдалося врятувати через непристосовані для надання якісної медичної допомоги салони автомобілів швидкої медичної допомоги.Частину померлих під час надання екстреної медичної допомоги івано-франківців не вдалося врятувати через непристосовані для надання якісної медичної допомоги салони автомобілів швидкої медичної допомоги.

Таке припущення висловив вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську депутат міської ради обласного центру, представник ВО «Батьківщина» Володимир Стасюк.

З його слів, зробити такий висновок його спонукала статистика виїздів бригад швидкої медичної допомоги, зокрема тих, результатом яких стали смерті хворих, в тому числі і смерті безпосередньо у присутності медиків «швидкої». Як стверджує пан Стасюк, торік бригади Івано-Франківської станції ШМД здійснили 83454 виїзди, що становить менш, ніж чверть від кількості виїздів швидких загалом по області (344289). При цьому в Івано-Франківську 508 виїздів закінчились смертю пацієнта, в той час, як загалом по області вказана цифра становить 1691 виїзд.

«Але у звіті, – розповідає В.Стасюк, – є ще один пункт: «смерть у присутності бригад швидкої медичної допомоги», тобто іншими словами – смерть в ході надання медичної допомоги. На жаль в Івано-Франківську ця цифра склала 95 випадків, тобто 18,7% від 508-ми. А на всіх інших територіях області, крім обласного центру – 35, що становить менше, ніж 3% від усіх 1183 (від 1691 відняти 508) летальних випадки».

Тобто в процентному відношення кількість смертей у присутності лікарів «швидкої» в місті Івано-Франківську є у шість разів більшою, ніж в інших місцевостях області.

На цій підставі та враховуючи безумовно вищий кваліфікаційний рівень персоналу Івано-Франківської СШМД, де усі 20 бригад є лікарськими, на відміну від у більшості своїй фельдшерських бригад у районах, депутат робить висновок, що справа – у обладнанні автомобілів «швидкої», 70% з яких є придбані у 2008 році автомобілі «Вольксваген», які, відповідними стандартами є автомобілями класу «А» і пристосовані лише для транспортування фельдшером хворого до медичного закладу, проте аж ніяк не для надання кваліфікованої лікарської допомоги.

Автор: Сергій БІЛИЙ