друкувати


Як очищають воду для мешканців Івано-Франківська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-27 04:45:06

Як очищають воду для мешканців Івано-Франківська, які саме етапи очищення вона проходить, перш ніж потрапити в наші оселі? Питання ніби нескладні але доволі таки цікаві. Про це розкажуть наші кореспонденти, які побували на водоочисних спорудах Івано-Франківськводоекотехпрому.

Перш ніж потрапити в наші домівки вода надходить з річок Бистриці Надвірнянської та Бистриці Солотвинської в Черніївський комплекс водоочисних споруд. Там відбувається її ретельна очистка за допомогою спеціальних фільтрів. Це — говорять фахівці — дуже відповідальний процес, який триває більше трьох годин.

В диспетчерській постійно контролюють рівень води. Володимир Сисак, начальник Черніївського комплексу водоочисних споруд: «За моєї пам'яті це постійно безперебійно. Я вже пропрацював довший час і це безперебійне постачання. Навіть повінь 2008 року ми витримали і вода була стабільно в місті Івано-Франківську».

Використані води надходить на станцію аерації Івано-Франківськводоекотехпрому з навколишніх міста та сіл. За добу станцію отримує близько 80 тис. кубічних метрів стічної води. Її очищають двома великими і складними етапами — механічним та біологічним. Контроль води проводять в лабораторіях, які все ще мають необхідні реагенти для контролю відповідності нормам екостандартів.

Олександр Дячук, начальник станції аерації Івано-Франківськводоекотехпрому: «На сьогоднішній день ми маємо всі можливості для проведення якісної очистки стічних вод. Хоча, ви могли переконатися… в якому стані ці технологічні споруди. Вони на сьогоднішній день практично повністю вичерпали свій ресурс і практично вони працюють зараз з останніх сил».

Зараз на станції аерації водоекотехпрому готують новий проект з реконструкції і заміни техніки, що допоможе поліпшити якість води для івано-Франківців.

Джерело: ОТ "Галичина"