друкувати


Дачі можуть офіційно стати місцем проживання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-27 03:30:39

Регіонали внесли до Верховної Ради законопроект, яким пропонується будинки на садових та дачних ділянках прирівняти до повноцінного житла, та дозволити людям оформляти у них місце реєстрації проживання.

На сьогодні реєстрація допускається тільки в населених пунктах із зазначенням назви вулиці і номера будинку. З наявністю "прописки" пов'язана реалізація конституційних прав, цивільно-правових відносин та надання соціальних благ, пише "Коментарі".

"Наприклад, стаття 38 Земельного кодексу України до земель житлової забудови відносить тільки земельні ділянки, розташовані в межах населених пунктів, що перешкоджає житловому будівництву та реєстрації за межами населеного пункту навіть у випадках, передбачених вищевказаними законами", - говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Законопроектом же пропонується дозволити реєстрацію місця проживання громадян за адресою житла, розташованого на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва, дачного будівництва, фермерського та особистого селянського господарства - тобто в, садових і дачних будинках.

Депутати запевняють, що прийняття законопроекту допоможе сотням тисяч українців отримати право голосу на виборах, а також зробить можливим отримання ними соціальної та медичної допомоги.

Нагадаємо, в 2003 році уряд скасував прописку, яка була введена в 30-хх року в СРСР. Проте, це виявилося повною формальністю - вона була замінена на обов'язкову реєстрацію. Тобто, українці, всупереч положенням Конституції, так і не отримали свободу пересування по країні.

Джерело: ТСН