друкувати


Г.Грищенко: Про здобутки і проблеми української спецслужби на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-24 05:22:27

Начальник Управління СБУ в Івано-Франківській області полковник Геннадій Михайлович Грищенко в переддень професійного свята співробітників українських органів державної безпеки люб’язно погодився дати інтерв’ю нашим журналістам.

Геннадію Михайловичу, у вас за плечима – понад 20 років служби в органах безпеки. Розкажіть будь-ласка про свій «бойовий» шлях. Як стають керівниками органу української спецслужби?

Доля розпорядилася так, що мій життєвий шлях з юних років був пов'язаний з військовою професією, коли у 80-і роки я здобував спеціальність у Вільнюському вищому командному училищі радіоелектроніки ППО. У подальшому, після перебування на різних військових посадах в армії, я був зарахований до спецслужби.

Пройшов шлях від оперуповноваженого до начальника регіонального Управління СБ України. Працював на оперативних та керівних посадах у підрозділах військової контррозвідки, захисту національної державності, боротьби з корупцією та організованою злочинністю, заступника начальника Управління СБ України у Дніпропетровській області, після чого з серпня 2011 року очолив орган української спецслужби на Прикарпатті.

Служба безпеки України – це насамперед служба контррозвідувальна. Колись функція протидії іноземним спецслужбам була головною в діяльності органів державної безпеки. Чи загрожує діяльність іноземних спецслужб національним інтересам України сьогодні? Наскільки небезпечною є така діяльність для нашої області і які здобутки в цій сфері у прикарпатських контррозвідників?

Протидія іноземним спецслужбам і надалі залишається пріоритетною лінією роботи для СБ України. Давайте не забувати, що Україна є великою й потужною державою в центрі Європи. Тож й інтерес до неї з боку спецслужб окремих держав відповідний. Вони виконують замовлення урядових і ділових кіл своїх країн зі збору та аналізу інформації, що характеризує політичну та економічну ситуацію, науково-технічний та оборонний потенціал нашої держави. Згодом використовують її в своїх інтересах. Іноді на шкоду нашій країні. Так було завжди.

Ніколи не знімалося й питання про присутність іноземних розвідок в нашій області. Вони діють, але й ми діємо також. Думаю, що якихось сенсаційних повідомлень стосовно результатів цієї діяльності Ви від мене не очікуєте, розуміючи, що тема ця доволі специфічна. Однак скажу, що в багажі здобутків Управління є виявлення й припинення діяльності низки іноземних спецслужб та фактів державної зради. До речі, івано-франківські контррозвідники виявилися першими серед співробітників Служби безпеки України, які зуміли виявити та довести до судового вироку справу за класифікацією «Державна зрада» стосовно збору та передачі за матеріальну винагороду таємної інформації військового характеру представникам іноземної державної організації. Протягом останніх років викрито кілька вербувальних підходів іноземних спецслужб до жителів області, чим попереджено втягування наших громадян у протиправну діяльність на користь чужих держав.

Сьогодні практично усі правоохоронні структури в Україні так чи інакше є причетними до боротьби зі злочинами у сфері економіки та корупцією у владі. В чому полягає специфіка такої діяльності в органах СБ України і якими напрацюваннями на цій ниві Ваші співробітники можуть похвалитись перед нашими читачами?

Одним з пріоритетних завдань Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області є організація та здійснення контррозвідувального захисту економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу регіону, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп та осіб у сфері економіки. Особлива увага співробітників УСБУ надається таким важливим галузям, як паливно-енергетичний комплекс, фінансово-банківська система, земельна сфера, охорона здоров’я, зовнішньоекономічна діяльність, а також процесам приватизації та забезпеченню екологічної та продовольчої безпеки. Це зумовлено тим, що навіть поодинокі факти зловживань і махінацій, не кажучи вже про масштабні, ретельно сплановані акції у цих галузях економічної діяльності, несуть загрозу національним інтересам України. Зазначу, що боротьба з негативними явищами у стратегічно важливих сферах економіки краю та їх «режисерами» є справою досить складною, однак результативною. Наприклад, за останні п’ять років Управлінням, а також за нашими матеріалами іншими правоохоронними органами порушено понад 200 кримінальних справ, більшість з яких вже пройшла через суд. За роки незалежності за матеріалами УСБУ на порушників чинного законодавства контролюючими органами накладено штрафних санкцій на суму понад 255 мільйонів гривень, які сплачено до бюджету держави. Зусиллями офіцерів Управління на об’єктах промисловості, транспорту і зв’язку Івано-Франківщини упереджено понад 400 надзвичайних подій. При цьому, співробітники Управління усвідомлюють, що необхідність ефективно протидіяти сучасним викликам у сфері економічної безпеки вимагає від них ще більшої віддачі, фахового зростання, відповідальності і професіоналізму. Через ЗМІ хочу запевнити наших краян, що вони готові і надалі докладати максимум зусиль для виконання покладених на Службу безпеки України завдань, адже від економічної безпеки держави, економічної стабільності багато в чому залежить її суверенний та незалежний статус, авторитет у світі

Що стосується корупції, то протидія цьому негативному явищу залишається одним із надпріоритетних завдань не лише для СБУ, але й інших правоохоронних органів. Зазначу, що його виконання перебуває на постійному контролі Президента України. Співробітниками Управління затримано більше 100 хабарників, котрі намагались збагатитися на суму 1,5 мільйона гривень. До адміністративної відповідальності за корупційні діяння притягнуто понад 400 осіб. Наприклад, в м. Івано-Франківську співробітники Управління затримали «на гарячому» під час одержання хабара в розмірі 115 тисяч доларів США одного з керівників Національної акціонерної компанії «Надра України». Цей державний службовець зажадав хабара за незаконний продаж державного майна: земель і нерухомості Калуської нафтогазогеологорозвідувальної експедиції НАК «Надра України». За цим фактом Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу, яка на даний час перебуває на розгляді суду.

Майже три роки тривав судовий розгляд кримінальної справи щодо одного із суддів, якого звинувачували в отриманні хабара в розмірі 1 тисячі доларів за звільнення з-під арешту легкового автомобіля, що фігурував у кримінальній справі. Це була перша в Україні вдала справа стосовно хабарника у суддівській мантії. Процес отримання дозволу Верховного суду на притягнення його до відповідальності тривав довго. Нарешті, коли із судді було знято недоторканість, його засудили до 5 років позбавлення волі та позбавили суддівських повноважень.

Сьогодні у світі багато говорять про проблему тероризму. Дехто називає його чи не головним глобальним злом XXI століття. Під прапором боротьби з тероризмом сьогодні нерідко вершиться велика світова політика і навіть вирішуються долі цілих країн. Наскільки актуальною є загроза тероризму на Прикарпатті, де в місцевих вишах навчається чимало громадян країн, які сьогодні вважаються проблемними?

Проблема тероризму на сьогодні є дуже актуальною. З впевненістю можна сказати, що це явище є хворобою та лихом світового масштабу. В Україні сформована непогана система збору інформації щодо терористичних загроз. При СБУ функціонує Антитерористичний центр з його регіональними підрозділами, в тому числі і на Прикарпатті. В поле зору нашої системи збору та накопичення інформації потрапляє значна кількість різного роду повідомлень. На щастя, багато з них після перевірки виявляються недостовірними.

Поряд з цим, кількість іноземців, які бажають навчатися у ВНЗ Прикарпаття, зростає щороку (в 2010р.-988 осіб, 2011р.-1098 осіб, 2012р.-1229 осіб), серед них вихідців з так званих «проблемних» країн – близько 35-40 відсотків. Причина – висока якість освіти в Україні у поєднанні з доступною ціною навчання. Збільшення кількості іноземних студентів сприяє підвищенню міжнародного авторитету нашої держави.

Окрім позитивних наслідків для України, цей процес має і негативні сторони. Організатори каналів нелегальної міграції набирають кандидатів «на навчання» з «проблемних» регіонів, часто охоплених військовими конфліктами. Надалі, іноземці раптово зникають із ВНЗ Прикарпаття, а потім їх затримують при спробі нелегального перетину кордону з Євросоюзом. Окремі студенти з країн групи ризику вже протягом першого року перебування в регіоні розпочинають власний протиправний бізнес. Оцінивши перспективи незаконного збагачення на нелегальних переправленнях співвітчизників, вони засновують приватні підприємства, за винагороду отримують фіктивні договори про співпрацю з освітніми установами та переправляють своїх співвітчизників – студентів до країн ЄС.

Протягом 2010-2012 р.р. за матеріалами УСБУ в Івано-Франківській області видворено за межі України 29 так званих студентів з країн Близького Сходу, які порушили вимоги ст. 203, 204 та 206 КУпАП, перебуваючи на території нашої держави без належно оформлених документів. У минулі роки ця цифра була значно меншою.

Самі івано-франківці подекуди сприяють зростанню притоку кількості нелегальних мігрантів до області. Зокрема, в порушення законодавства надають житло в оренду іноземцям та особам без громадянства, які незаконно в’їхали в Україну або втратили підстави для подальшого перебування в нашій державі. При цьому, документів, що підтверджують особу (паспорт, довідка з місця навчання), у «квартирантів» не вимагають. Такі дії, до слова, тягнуть за собою відповідальність у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Запрошуючи іноземців в Україну, юридичні і фізичні особи зобов’язані здійснювати відповідний їх облік (ст. 204 та ст. 206 КУпАП). А за організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України або сприяння такому правопорушенню порадами, вказівками, наданням транспортних засобів, громадяни несуть вже кримінальну відповідальність згідно зі ст.332 КК України.

Рівень розвитку нації в усі часи вимірювався ступенем її толерантності до іноземців. Хочеться сподіватися на терпимість краян, і водночас на їх пильність та законослухняність, адже захист національної безпеки України, так само, як і підтримання іміджу нашої держави у світі, залежить від кожного з нас.

На адресу Служби безпеки України нерідко у ЗМІ та з уст політиків різного штибу за 20 років існування Служби час від часу лунали звинувачення у політичній заангажованості, використанні співробітників владною верхівкою для переслідування політичних опонентів. Наскільки такі закиди є обґрунтованими?

Служба безпеки України – державний правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України. Діяльність Служби безпеки України, її органів і співробітників ґрунтується на засадах законності, поваги до прав і гідності особи, позапартійності та відповідальності перед народом України.

Здійснюючи заходи згідно з компетенцією, співробітники української спецслужби викривають різного роду порушників чинного законодавства, які мають різноманітну партійну приналежність. Саме тоді з уст політиків діяльність СБУ піддається різкій критиці, лунають звинувачення у політичній заангажованості тощо. Однак, закон є закон, він один для всіх, до якої б політичної сили та чи інша особа не належала. І відповідати перед ним повинен кожний, хто порушив його норми.

Надворі XXI століття – вік стрімкого технологічного прогресу. Чи позначилось це якось на специфіці діяльності Вашої структури, чи внесло певні корективи в ті завдання, які стоять сьогодні перед Вашими співробітниками?

Важливо зрозуміти, що світ не стоїть на місці. Особливо в галузі безпеки він змінюється настільки динамічно, що потенційні ще вчора загрози сьогодні стають реальними і досить відчутними. Серед нових завдань, які стоять сьогодні перед нашими співробітниками, є протидія проявам комп’ютерної злочинності та комп’ютерному тероризму.

За оцінками міжнародних експертів, прибутки комп’ютерних злочинців у світі посідають третє місце після доходів наркоділків та нелегальних постачаль­ників зброї. За силою впливу ця загроза може бути порівняна з реальними військовими діями. Особливо якщо вона стосується руйнування інформацій­них систем стратегічно важливих для економіки та безпеки держави підприємств, транспорту, житлово-комунальної сфери, на яких управління технологічними процесами забезпечують автоматизовані комп’ютерні мережі. Несанкціоноване втручання в такі системи може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, блокування систем життєзабезпечення.

Ми швидко вивчаємо досвід боротьби з такими явищами, накопичений нашими колегами в інших країнах. Нещодавно співробітники Управління брали участь у спільній з ФБР операції – була знешкоджена міжнародна злочинна група хакерів (до неї входили і громадяни нашої країни), яка вилучала кошти з американських банків і за досить короткий термін зняла з рахунків $ 200 мільйонів. Втім, це лише один приклад. Україна володіє сильним потенціалом програмістів, і, за великим рахунком, не їхня провина, що рівень оплати праці таких фахівців у нас не можна порівняти з оплатою хакерських послуг. У зв'язку з чим ми зараз думаємо про те, як нам зацікавити найкращих представників комп'ютерного середовища в створенні захисних технологій і тим самим не допустити їхньої участі у злочинній діяльності.

Нещодавно в державному правоохоронному органі спеціального призначення, яким є СБУ, змінився керівник. Що принесло призначення
нового голови Службі: чи мають місце якісь суттєві зміни у пріоритетних завданнях, яке керівництво ставить перед територіальними органами, формах і методах роботи тощо?

Хоча в СБУ новий керівник, задачі спецслужби залишаються незмінними, а форми і методи роботи визначені законодавством.

Служба безпеки України є спеціально уповноваженим органом державної влади у сфері контррозвідувальної діяльності, охорони державної таємниці та головним органом у сфері боротьби з тероризмом.

Безумовно, це ті найголовніші задачі, заради чого, власне, спецслужба й потрібна. І ці питання будуть завжди першочерговими, під це будуть вибудовуватися і структури Служби безпеки України та кадровий потенціал.

Крім того, в цьому році керівництвом держави на спецслужбу покладене першочергове відповідальне завдання із забезпечення безпеки під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.

Геннадію Михайловичу, 22 лютого цього року на черговому засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку депутати від фракції ВО «Свобода» та БЮТ піднімали питання щодо коштів, які витрачені на ремонтні роботи у приміщенні Управління СБУ, а також на його освітлення. Що б Ви могли їм відповісти?

Дійсно, в адмінприміщенні Управління проведено певні роботи з благоустрою та облаштуванню. Так, з 255 тисяч гривень, виділених в 2011 році обласною владою в рамках регіональної програми боротьби зі злочинністю, жодної копійки на ремонти витрачено не було. Ці кошти було використано на придбання техніки спеціального призначення, фотоапаратуру, радіостанції, аудіо-відеотехніку, комплектуючі до комп’ютерної техніки та закупівлю паливно-мастильні матеріалів.

Усе це підтверджено документально. Разом з тим, певний обсяг ремонтних робіт в УСБУ протягом 2010-2011 років здійснювався управлінням капітального будівництва Івано-Франківської ОДА, спеціалісти якого і освоювали виділені обласною владою за погодженням з депутатами облради кошти (всього близько 1 млн. гривень).

Що стосується зовнішнього освітлення будівлі, на нього не витрачено жодної державної копійки, і це підтверджено документами. Одна з фірм, враховуючи, що будівля СБУ є історичною пам’яткою, архітектурною прикрасою міста, зробила подарунок насамперед мешканцям Івано-Франківської області.

Крім того, хочу інформувати, що з травня 2010 року Управління СБ України в Івано-Франківській області здійснює шефство над Надвірнянським обласним будинком дитини. На сьогоднішній день у вказаній установі перебуває 45 дітей віком до 4 років, серед яких є інваліди і сироти.

Упродовж 2010-2012 років нами налагоджено дієву співпрацю з цією установою. Зокрема, щомісячно, під час відвідування підшефних, надаються продукти харчування та засоби гігієни, вітаємо іменинників з Днем народження. Обладнано ігрові майданчики для дітей, проведено ремонтні роботи окремих господарських приміщень, облаштовано 860 погонних метрів водовідливів, що в подальшому сприятиме усуненню передумов до враження споруд грибком, та уникненню захворювання малюків хворобами дихальних шляхів.

Співробітники Управління постійно беруть участь у святкових ранках, які проводяться у будинку дитини з нагоди відзначення Дня Святого Миколая Чудотворця, Різдвяних свят, Міжнародного Дня захисту дітей, свят осені та літа тощо.

Керівництвом УСБУ спільно з адміністрацією зазначеної медичної установи намічені основні напрямки шефської допомоги на 2012 рік, зокрема, розпочато роботи по заміні вікон на сучасні склопакети (потребують заміни вікна загальною площею - 652 квадратних метра). Необхідно також терміново зробити відмостку, яка повністю відсутня, в зв’язку з чим відбувається руйнування фундаменту будівлі.

Що б Ви могли побажати в переддень 20-річного ювілею СБУ Вашим співробітникам та усім нашим читачам?

Користуючись нагодою, вітаю всіх працівників органів безпеки, котрі завжди на бойовому посту, членів їх сімей з двадцятою річницею СБ України. Хай це свято стане для вас зарядом сил, впевненості й рішучості. Міцного вам здоров’я, сімейного тепла, миру, щастя і благополуччя.

Хочу подякувати також мешканцям нашого краю за допомогу, яку ми відчували і постійно відчуваємо з їхнього боку, за принципову громадянську позицію, небажання миритися з негативними явищами котрих ще, на жаль, чимало у нашому суспільстві. У здобутках Управління, окремі з яких згадані тут, є, без сумніву, їх вагома частка. Впевнений, що спільними зусиллями ми вирішимо всі проблеми, які стоять на шляху утвердження української державності та забезпечимо спокій, злагоду і мир в нашому прекрасному Прикарпатському краї.

Розмовляв Сергій БІЛИЙ