друкувати


Кіноправда про Карпатську Україну від прикарпатських пластунів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-23 09:30:10

Донести івано-франківцям правду про події міжвоєнного періоду на Закарпатті мав на меті показ кінофільму «Срібна земля. Хроніка Підкарпатської України 1919-1939 років», організований членами станиці Івано-Франківськ Національної скаутської організації «Пласт» спільно з адміністрацією театру кіно «Люм’єр» та авторами фільму.

Як стверджує продюсер фільму Тарас Чолій, йдеться не про художню, а про документальну стрічку, в якій присутні окремі яскраві вкраплення художніх екранізацій за участю львівських, ужгородських та іноземних акторів, а також численних військових реконструкторів, та краєвиди Карпатських гір.

«У фільмі – три основних лінії, – розповідає режисер фільму Тарас Химич, – перша лінія – історична, друга – це власне очевидці, хоче дехто з них, на жаль, вже помер. І ще одна лінія – це мальовничі краєвиди Закарпаття, в тому числі і зйомки з території Івано-Франківщини, зокрема гори Сивуля».

За словами авторів, ідея зняти фільм про драматичну історію Карпатської України виникла у них 2010-го року, одразу по завершенні роботи над фільмом «Золотий вересень». При цьому, – зізнаються автори, – знімати таке кіно було не так вже й легко: труднощі були пов’язані як власне з фізичною роботою (зйомки в горах, авіа-зйомка тощо), так і з організаційними моментами (не просто забезпечити злагоджену участь у зйомках великих груп людей з різних країн), та творців фільму надихала актуальність піднятого ними питання. Адже саме у подіях міжвоєння в Карпатській Україні криються корені сучасних проблемних питань вказаного регіону, таких, як проблема русинства та інші.

Окрему увагу приділено у фільмі діяльності тогочасних пластунів. А відтак не дивно, що саме пластуни сучасні презентували фільм івано-франківському глядачеві. Зрештою, як повідомив сеньйор івано-франківського «Пласту» Тарас Зень, весь збір від показу стрічки піде на спорудження в обласному центрі пам’ятника «Пластунам, які не зламали своїх присяг».

Автор: Сергій БІЛИЙ