друкувати


Вчені знають, чому чоловіки лисіють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-22 04:54:23

Вчені знайшли біологічну розгадку чоловічого облисіння, що, на їх думку, має допомогти лікуванню волосся і, можливо, їх повного відновлення.

Проводячи дослідження над лисіючими чоловіками і лабораторними мишами, американським ученим вдалося виявити протеїн, що запускає процес облисіння.

За результатами їх наукової роботи вже розпочато розробку ліків. Ймовірно, незабаром з'явиться крем проти облисіння, повідомляє ВВС.

Зазначимо, більшість чоловіків починають лисіти в середньому віці, і до 70 років у 80% з них спостерігається помітне облисіння.

Ключову роль відіграє чоловічий гормон тестостерон і генетична спадковість. Під їх впливом волосяні цибулини стають меншими, а волосся тоншим і, врешті-решт, невидимими для неозброєного ока.

Вчені Університету Пенсільванії (США) намагалися виявити, які саме протеїни і гени сприяють чоловічому облисіння.

Вони з'ясували, що в клітинах волосяних цибулин, розташованих в місцях облисіння, рівень протеїну простагландин D підвищується.

Миші, у яких вчені штучно підвищили рівень цього протеїну, облисіли повністю, в той час як у людей після прийняття даного протеїну переставало рости пересаджене волосся.

Професор Джордж Коцареліс з факультету дерматології, який керував дослідженням, сказав: "Нам вдалося з'ясувати, що в клітинах шкіри облисілих ділянок голови у чоловіків підвищений рівень протеїну простагландин, який перешкоджає росту волосся. Таким чином, ми тепер знаємо, з чим треба боротися, щоб перемогти облисіння".

На часі вчені сподіваються, що їм вдасться розробити препарати, нанесення яких на шкіру голови зупинить облисіння, а, можливо, і змусить волосся знову рости.