друкувати


На найчистішій річці країни планують поставити 40 міні-ГЕС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-22 05:10:33

На стрімкому Черемоші у Карпатах побудують сорок ГЕС. Щоб заробити мільярди доларів, найчистішу річку Карпат хочуть перетворити на прибуткове болото, вважають журналісти програми "Гроші". Такий екологічно-туристичний план розвитку карпатських районів у бізнесменів та чиновників.

Півсела у Карпатах прийшло до клубу аби сказати своє "фе" проти вбивства їхньої річки. Проспівати своє "фе" проти екологічної катастрофи до цього ж сільського гуцульського клубу приїхала відома група "Перкалаба".

Однак вже за кілька днів на чергових сільських зборах у клубі - буде не до танців. Поговорити з обуреними селянами прийшов власник міні-ГЕС Валерій Миронюк. Справа закінчилася справжньою бійнею.

На найчистішій річці країни планують поставити 40 міні-ГЕС. Це тільки у верховинському районі. Загалом на всіх карпатських річках планують збудувати близько 500 міні-ГЕС.

Міні-ГЕСи на гірських річках почали рости як гриби після прийняття закону про так звану зелену енергетику і зелений тариф. Держава вирішила стимулювати екологічне добування енергії. З першого погляду задумка благородна, однак у нас вона працює не на збереження природи, а на вбивство.

Науковець Ярослав Ільчишин - шокований. Каже, що при будівництві міні-ГЕС на карпатських річках порушені всі можливі екологічні норми.

"Були закладені створи – вище електростанції і нижче електростанції. Показники якості води в природних умовах на такій короткій відстані не можуть відрізнятися так суттєво. Вище ГЕС вони становлять 8 балів. Це дуже добре. За ГЕС якість води падає на два бали – до 6", - переконує науковець.

Так істотно якість води погіршила тільки одна станція. Що ж залишиться від карпатських річок після того, як вони пройдуть через 500 міні-ГЕСів. Погіршення якості води - це ще пів біди. Однак постраждати може не тільки форель.

"Є загроза що в паводок, бо це гірська ріка, гребля не витримає і весь цей потік – та маса селевого потоку знесе все живе на свому шляху", - додає Ільчишин.

Справжній гуцул Іван Маківничока схвильований як ніхто, адже - його не хитрий бізнес після появи ГЕСів накриється мідним баняком. Вуйко приймає у своїй садибі туристів. А з появою 40 ГЕСів на Черемоші Верховинський район перетвориться в промзону і жоден з поціновувачів дикої природи і гуцульського колориту сюди не сунеться.

Крім того, річка біля якої він виріс може банально зникнути в трубах.

Гуцул не даремно панікує, адже одна з приток Черемоша де вже стоїть міні-ГЕС зовсім зміліла, і мешканці гірського села Яблуниці залишились з потічком замість річки.

Однак гірською водою відмиваються мільярди доларів. прибуток тільки однієї станції в середньому 30 мільйонів доларів на період існування зеленого тарифу. А їх таких сотні.

Держава у таких міні-ГЕСів згідно з зеленим тарифом зобов'язана викуповувати енергію. І викуповує втричі дорожче ніж продає цю ж таки енергію населенню. Населення отримує струм за 24 копійки за кіловат. Приватний підприємець продає державі кіловат за 85 копійок. Тобто ГЕСам можна навіть не воду не ганяти, а просто з розетки перепродувати струм державі.

В Івано-франківській облдержадміністрації запевняють такі ГЕС потрібні. Їх не так багато. і вся ця паніка надумана.

"На сьогоднішній день лише 2 проектно-кошторисні документації з висновком експертизи", - запевняє заступник губернатора Олег Гусак.

Однак вже в іншому держвідомстві називають інші цифри. видно чиновники не домовились - що на пресу казати. Гесів виявляється вже не дві, а таки сорок.

"У Верховинському районі є до 40 потенційних точок, де можна поставити ГЕС", - обмовився заступник начальника облводгоспу.

Івано-франківські екологи категорично відмовилися будь-що коментувати. Мовляв печатка на дозволі - і є відповіддю на всі питання. А підприємець Миронюк вміло цією печаткою прикривається.

Місцеві гуцули переконують, що Миронюк маленька фігурка в руках великого гравця. Кажуть, що за цим бізнесом стоїть один з членів кабінету міністрів.

Зелена енергія для українських чиновників - прибутковий бізнес. Фірмами, до яких причетні брати Клюєви в рамках "зеленої" енергетики було побудовано найбільшу в Україні сонячну електростанцію. Держава інвестувала у цей приватний бізнес, аж два з половиною мільярди гривень. Це навіть більше ніж щорічні витрати на всю енергосистему країни.

А поки чиновники заробляють "зелені" на зеленому тарифі - гуцулам єдине що залишається співати і танцювати на захист своєї річки. Головне щоб ці танці не виявились похоронними...

Джерело: ТСН