друкувати


В Івано-Франківській області вилучено понад 1200 га земель, що не оброблялися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-20 03:30:25

Протягом 2011 року спеціалістами органів Держкомзему проведено 205 перевірок стану використання сільськогосподарських земель, в тому числі товарних земель, виявлено 119 порушень вимог земельного законодавства на загальну площу 4986,1064 га, які кваліфікуються як «невжиття заходів по боротьбі з бур’янами».

По 124 порушеннях вжито всіх передбачених заходів впливу, при проведенні оперативних перевірок порушення усунуто. По не усунутих порушеннях матеріали направлялись до райдержадміністрацій та органів прокуратури.

У Богородчанському, Коломийському, Тлумацькому та Калуській міській раді вилучено розірвано договори із агрофірмами площею орендованих земельних ділянок понад 1200 га. Також у Тлумацькому районі припинено право користування земельними ділянками 12 громадян згідно рішень органів місцевого самоврядування на площу 6,2 га на території Петрилівської, Бортниківської, Озерянської, Глушківської, Нижнівської сільськими радам. У Снятинському районі у зв’язку з невикористанням земель та несплатою орендної плати, за матеріалами обдержземінспеції прокуратурою ініційовано судові позови в інтересах власників паїв про розірвання договорів оренди. Зокрема рішенням суду розірвано 685 договорів оренди на площу 780,2 га. В суді на даний час розглядаються справи про розірвання ще 258 договорів оренди на площу 103 га.

В порівнянні із 2010 роком, в результаті проведених заходів облдержземінспекції, кількість оброблених земель у 2011 році зросла на 18,5 тис.га або на 30%.

Тож звертаємо увагу сільськогосподарських товаровиробників та громадян на необхідності обробітку орних земель та покосу сіножатей. Адже, відсутність обробітку земель не тільки приводить до їх деградації, а цим самим наноситься шкода і односельчанам, що обробляють свої наділи, насіння від бур’янів розноситься на оброблені земельні ділянки.

Водночас інформуємо, що у газеті «Голос України» №50 (95300) від 20.03.2012 р. опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань здійснення державного контролю за використання та охороною земель», згідно якого держконтроль стану використання земель, в тому числі щодо невжиття заходів по боротьбі з бур’янами, покладено на Держсільгоспінспекцію.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області