друкувати


Нової бюрократичної тяганини з Податковою при продажі квартир не буде

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-19 05:10:20

Податкова служба України повідомила, що не запроваджує ніяких додаткових вимог для громадян при посвідченні договорів про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна. Усі нові норми, видані Мін'юстом, стосуються тільки нотаріусів, які будуть перевіряти відсутність податкової застави при операціях з нерухомістю.

Раніше повідомлялось, що договори про відчуження або заставу нерухомого та рухомого майна посвідчуються нотаріусом лише за умови письмової згоди відповідного податкового органу.

За словами директора юридичної консалтингової групи Олександра Степанова, така неузгодженість паралізує роботу нотаріусів щодо оформлення угод купівлі-продажу на невизначений час.

Нагадаємо, нещодавно держава вирішила подбати, щоб українці продавали квартири тільки за ринковими цінами і платили відповідні податки, а податкова перевірить, звідки саме взялися гроші на дорогу покупку.

Зокрема депутати запропонували нову схему, за якою роботу оцінювачів контролюватиме не лише БТІ, а й податкова. У разі прийняття законодавчих змін, походження грошей доведеться доводити документально. Порушники будуть нести адміністративну та кримінальну відповідальність, або ж платити податок у розмірі 15-17% вартості покупки.

На сьогодні за законом 1% від вартості проданого житла людина платить у Пенсійний фонд, ще 1% — держмито за нотаріальне оформлення. Проте зазвичай їх платили лише з інвентаризаційної вартості ("на папері"), а не ринкової, які відрізняються в рази.

Джерело: ТСН