друкувати


Хворі на рак шукають знеболювальне в наркоманів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-16 12:10:36

Українців, які потребують регулярного прийому сильних знеболювальних препаратів, за різними оцінками нараховується понад 1,5 млн осіб. Ліків для них катастрофічно не вистачає, йдеться в сюжеті ТСН.

Останній відрізок життя хворих на рак 4-ї стадії цілком залежить від морфію. Речовину має вколювати лише спеціально ліцензійована для цього медсестра, а ампулу з-під препарату здати під розпис – інакше вона піде під суд.

Лише до одного хворого медсестра має навідуватися блиько 6 разів на добу, а таких хворих в одних тільки Черкасах близько 600. Ясна річ, офіційної допомоги для всіх не вистачає.

Викликати "швидку" не є виходом. У них морфію немає, а наявні знеболювальні хворим на рак уже не допомагають.

У відчаї люди ладні шукати полегшення нелегальним шляхом – у наркоманів. Продавців заборонених препаратів знесилені криками помираючих родичі відшукують і в інтернеті.

Але ціни на наркотичні речовини на чорному ринку набагато перевищують аптечні. Приміром, легально купити пачку трамадолу можна за 27 грн, а взяти її ж "з рук" стане вже в 350 гривень.

Знайти ліки легально можна в спеціалізованих добродійних організаціях. "Лікарі настільки залякані... Лікар у ліжка з помираючим хворим орієнтується на міліцейський кашкет більше, ніж на потреби самого пацієнта", - констатує волонтер Добродійного фонду паліативної допомоги Сергій Псюрник.

Вирішити проблему знеболювального, за його словами, міг би таблетований морфій. Але в Україні його лише розпочали реєструвати.

"На сьогодні ми вже завозимо і речовину, і здійснюємо покрокові заходи, щоби розпочати виробництво. Це, на привеликий жаль, тема не одного дня, - це мінімум 1,5-2 роки від моменту реєстрації і випуску", - пояснила перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко.

На державному рівні допомогти всім, хто потерпає від болю, збираються хоспісами. Але зараз їх теж катастрофічно бракує.

"У нас є 9 хоспісів, які ще не всі відповідають стандартам європейським, є 12 відділень паліативної допомоги, і порядка 600 ліжок. де лежать такі хворі, які потребують такої допомоги. Але потрібно, як мінімум, 3500 таких ліжок", - пояснив голова Всеукраїнської ліги хоспісної і паліативної допомоги Василь Князевич.