друкувати


Чи запрацює шведський підхід до реконструкції івано-франківських водоканалів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-14 12:30:36

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк та голова правління шведської компанії «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон підписали в Києві Меморандум про взаєморозуміння, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

Згідно з цим документом, Україна організовуватиме процес реконструкції водоочисних та каналізаційних споруд в обраних містах з використанням шведського підходу, дотриманням екологічних стандартів та використанням найбільш енергоефективних технологій.

Анатолій Близнюк каже, що реалізація проектів спершу у містах Житомирі, Димитрові та Горлівці «має стати позитивним прикладом для решти українських міст». За словами Міністра, після реконструкції водоканалів «там повинен запрацювати нормальний, цивілізований бізнес, який бореться за споживача високою якістю своїх послуг».

Представник Шведської торгової ради Гунілла Хульт повідомила, що співпраця з Україною «виросла» із невеликого шведського стенду на виставці «Аква-Україна» восени минулого року, де були представлені лише декілька фірм. «Наша мета у цьому проекті – модернізація обладнання водоканалів для дотримання ними високих екологічних стандартів, таких, як у Швеції. Це повинно відбутися із використанням найбільш ефективних енергозберігаючих технологій, а в перспективі – із можливістю використання відновних джерел енергії»,– наголосила Гунілла Хульт. «Ми вже давно визначилися з тим, що Україна – дуже важливий ринок для нас – сказав Голова правління «Swedish Water Experience AB» Пер Йоханссон. – У нас є спільна історія, подібний клімат, що важливо для систем водопостачання, наші країни, хоч і не близькі, проте сусіди. Переконаний, наша співпраця в реалізації намічених проектів буде мати велику перспективу».

За словами Пера Йоханссона, до досягнення нинішнього рівня якості водопостачання та водоочищення Швеція поступово йшла протягом понад 75 років.

Довідково:
14 березня під час поїздки до міста Житомира експерти «Swedish Water Experience AB» визначаться із необхідним обсягом інвестицій. Чи запрацює шведський підхід до реконструкції івано-франківських водоканалів? - питання риторичне. Мінрегіон пропонуватиме шведам працювати із тими муніципалітетами і мерами, які будуть працювати на стратегічну перспективу.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА