друкувати


Я.Грицак: Українці сьогодні вже об’єднані – їх єднає ненависть до влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-13 11:30:53

Задавати питання «Що об’єднає українців?» поставлено неправильно, оскільки українці сьогодні вже об’єднані, - вважає відомий в Україні історик, професор Українського католицького університету, кандидат історичних наук Ярослав Грицак, який висловив свою думку з даного приводу під час тематичної дискусії.

Тим, хто не вірить, що українці вже давно об’єднані у єдину спільноту, науковець пропонує зайти на сайт Центру ім. Разумкова і переглянути результати соціологічного опитування громадської думки на тему «як би ви проголосували, якби референдум щодо незалежності України був зараз», де українці з року в рік підтверджують своє бажання жити у незалежній державі.

Ще одним потужним об’єднавчим для українців чинником є, на думку пана Грицака, є «ненависть до Януковича».

«Рівень непопулярності цього режиму зараз зашкалює всюди, - зазначив історик, - революційнеі настрої є всюди. Народ хоче революційних змін, хоча і не хоче виходити на вулицю».

Вихід із ситуації Я.Грицак вбачає у формуванні нової візії, яка у свою чергу стане основою для формування нової стратегії. При цьому лідируючу роль в даному процесі науковець відводить дискусійним групам, які сьогодні створюються в усіх регіонах України.

«Потужна така група є зараз в Дніпропетровську, - говорить він, - в Києві є кілька таких груп, дві групи є Львові. Я би дуже хотів, щоб така група виникла і в Івано-Франківську».

Автор: Сергій БІЛИЙ