друкувати


Українці втрачають інтерес до долара

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-12 02:10:51

Лютий поточного року став третім поспіль місяцем, у який попит населення на іноземну валюту скорочувався.

Так, за останній місяць зими закупівлі валюти склали $ 1,44 млрд. У порівнянні з останнім піком, зафіксованим в листопаді, попит на готівкову валюту знизився більш ніж на $ 1 млрд, пише "Комерсант-Україна".

Настільки невеликий обсяг купівлі примітний тим, що в минулому році середній обсяг щомісячного попиту на валюту складав $ 2,5-3 млрд. Навіть восени, коли банки почали продавати іноземну валюту тільки за паспортом, скупка доларів була активнішою.

Останній раз такий низький обсяг попиту Нацбанк зафіксував у травні 2010 року - $ 1,43 млрд.

Учасники ринку пояснюють цю тенденцію стабілізацією курсу гривні і зниженням попиту на валюту з боку "сірих" імпортерів.

Ще однією причиною зниження попиту на валюту стали цікавіші гривневі пропозиції від банків. "Ставки за депозитами в іноземній валюті впали, тому немає сенсу тримати в них кошти. Чутки про можливу девальвацію стали рідшими, а ставки по гривні - вищими, тому всі користуються моментом, щоб заробити", - пояснив старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Євген Гребенюк.

При цьому учасники валютного ринку переконані, як тільки з'являться ознаки падіння курсу національної валюти, великий інтерес до іноземної валюти відновиться.

Джерело: ТСН