друкувати


Разом з Драконом до Коломиї завітав і лелека

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-12 11:30:34

Народжуваність. Разом з Драконом до Коломиї завітав і лелека. Адже від початку року у місті народилося 97 дітей (станом на 01.03.2012 р.). У 2011 році зареєстровано 680 дітей. Любов Юрійчук звернула увагу на те, що здебільшого усі діти, які з’явилися на світ цьогоріч, уже третя, а то й четверта-п’ята дитина у сім’ї, а це свідчить про те, що коломияни сприяють демографічному буму. Тож радує те, що кількість новонароджених з кожним роком зростає.

За словами пані Люби, як і раніше, щасливі батьки виявляють неабияку фантазію, обираючи імена для своїх немовлят. Якщо ж того імені, яким новоспечені батьки хочуть наректи своє маля, немає у Словнику власних імен української мови, то тоді обоє батьків пишуть заяву про те, що виявляють власне бажання назвати дитину запозиченим ім’ям, а подекуди буває, що й вигаданим.

Зокрема, зареєстровано чимало неординарних наймень, які не притаманні українській мові: Злата, Рафаель, Ніколь, Таміла, Ерік, Марк, Ангеліна, Евеліна, Єлизавета. Найбільш популярними і досі залишаються Анастасія, Софія, Андрій, Денис, Валентин, Арсен, Євгенія, Ксенія, Соломія, Максим, Олександр, Сніжана, Романа, Анатолій, Владислав, Наталія, Яна, Назар, Олексій. З кожним роком у Коломиї виробляється тенденція давати дітям застарілі українські імена. Так, цього року попитом користувалися такі імена: Матвій, Захар, Поліна, Василина, Дем’ян, Павло, Остап, Маркіян, Ілля, Марко тощо.

Шлюби. 2012 рік – високосний, а високосний рік, як правило, у нас вважається несприятливим для укладання шлюбів. Однак молоді коломияни, виявляється, не надто переймаються тим, що у році стало на один день більше, це аж ніяк не лякає закоханих, які збираються узаконити стосунки і створити сім’ю, мовляв, у цьому році на один день більше мають можливість прожити з коханою людиною. Від початку року у відділі реєстрації актів цивільного стану зареєстровано 54 шлюби, а у 2011 році – 649. Як зазначила Любов Юрійчук, наймолодшими виходили заміж дівчата у 16-річному віці, були і старші пари. Тож попри усілякі там забобони і заборони 2012 рік обіцяє бути врожайним на нові сім’ї.

Зміна імені та прізвища. Вам не подобається ваше прізвище або ім’я чи з якихось об’єктивних причин хочете його змінити? Відділ реєстрації актів цивільного стану надасть вам і таку послугу. Так, за два місяці нового року змінити своє прізвище та ім’я забажало 7 людей, тоді як у 2011 році – 57. Ця процедура досить проста: приносите паспорт за місцем проживання, свідоцтво про народження, фото, свідоцтво про шлюб (чи про розірвання шлюбу за рішенням суду), свідоцтво про наро­дження неповнолітніх дітей. Сплачуєте державне мито у сумі 5 гривень 10 копійок та 47 гривень за надані послуги – і до трьох місяців ви отримуєте нове прізвище та ім’я, а з ним і новий паспорт та документи. Якщо через деякий час вам і воно набридне, то можете і вдруге змінити своє найменування, що коштуватиме вам 51 гривню держмита і 47 гривень - послуги.

Розлучення.
Згідно з рішенням суду від 27 липня 2010 року розірвання шлюбу проходить у судовому порядку, відділ реєстрації актів цивільного стану після ухвали суду тільки видає свідоцтво про розлучення. У 2012 році розірвало шлюб 4 пари, а у 2011 році – 77. Це і сімейні подружжя, у яких ще немає і року спільного життя, і пари, які за плечима мали і 15-літній, а то й 20-літній «сімейний стаж». Причини розлучення бувають різні. Однак тішить той факт, що все ж таки шлюби домінують над розлученням і у Коломиї з кожним роком стає більше щасливих і міцних сімей.

Смертність. У 2012 році померло 108 людей. Справді, це набагато менше, ніж народилося. Торік було зареєстровано 619 смертей.

Загалом демографічні показники протягом 2011 року і від початку 2012 року поліпшилися: народжуваність та кількість одружень зросли, а розлучення і смертність навпаки – зменшились. Сподіваємось, що так і буде до кінця 2012 року. І над Коломиєю кружлятимуть тільки лелеки.

Автор: Оля ПОЛЮК
Джерело: Коломийська правда