друкувати


У місті Коломиї виховуватимуть юних миротворців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-08 11:30:12

Знати про війну з перших уст, аби більше цінувати мир, – з таким закликом виступили днями у Коломиї, вирішивши відкрити Клуб юних миротворців. Осередок діятиме при Станції юних туристів та за підтримки влади міста.

Нині миротворець майже професія, причому така, яка у своїй основі несе моральні засади, пропагуючи мир. За часи новітньої історії Української держави більше 20 тисяч військовослужбовців Збройних сил України пройшли школу мужності в країнах, де потребували їхньої допомоги. Саме на прикладі таких людей і навчатимуть коломийську молодь. Добрі наміри, знання історії та фізична підготовка – ці складові є визначальними для учасників новоствореного клубу. Осередок активно розпочав свою роботу у січні, згуртувавши довкола себе 25 учнів, які окрім цього є ще й учасниками інших гуртків, які діють при Станції юних туристів. Зокрема, протягом недовгого часу «миротворці» встигли обговорити питання про вивід радянських військ з Афганістану, відсвяткувати День захисника Вітчизни та спланувати подальші акції, серед яких матимуть місце збирання іграшок для дітей-сиріт та очищення коломийських джерел і озер від сміття.

Щотижня «клубівці» проводять засідання, де їм прищеплюють шанобливе ставлення до миру та дружби. На чергові збори учнів завітав координатор Програми шкіл миру в Україні Володимир Барановський, який прочитав юним миротворцям лекцію про утворення ООН та співдружність країн. Учні уважно слухали розповіді гостя про примирення конфліктуючих сторін, про уникнення конфлікту та елементи здорового способу життя. Для коломийських дітей робота з паном Барановським відбувалася не вперше – під час осінніх канікул учні мали спільне сходження на гору Хом’як з кам’янець-подільськими вихованцями, після якого залишилася маса враження та позитивних емоцій. Дітям подобається робота у клубі, бо у позаурочний час вони мають змогу зайнятися улюбленою справою. Роботу в осередку керівники проводять відповідально, невимушено навчаючи учасників головним складовим миротворчої роботи.

– На Клуб юних миротворців ми покладаємо великі надії, – розповідає директор Станції юних туристів Павло Вінтонюк, – адже таким чином виховуємо у дітей патріотичне ставлення до Батьківщини. З кожним днем зростає кількість школярів, які хотіли би долучитися до миротворчої діяльності. Тому зараз ми у перспективі розглядаємо спільну співпрацю з цілою мережею шкіл миру по Україні.

На засідання клубу також завітав і заступник голови Спілки афганців в Коломиї Анатолій Нейла. Ветеран навчав дітей терплячості і толерантності та, звичайно, розповідав про власний досвід миротворця. Для колишніх вояків патріотизм – це не абстрактне поняття: вони від душі переоповідають життєві ситуації. Самі школярі розповідають, що цінують ті знання, які отримують під час живих зустрічей з ветеранами, розуміючи – такого у підручниках історії не прочитаєш.

Кожен, хто хоч один раз був миротворцем, одягаючи блакитний берет воїна ООН, або ж із завмиранням серця слухаючи повідомлення про наступні дії, перебуваючи далеко від рідної землі, знає справжній смак любові до Батьківщини та щиро цінує мир. Клуб юних миротворців саме і має на меті закласти школярам розуміння доброти та співдружності і донести основну ідею – не варто ніколи розпочинати воєнні дії і конфлікти. Можливо, саме учасники новоствореного клубу і стануть «голубами миру» у світі.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК