друкувати


Втрати води з івано-франківських водогонів перевищують 50%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-06 12:30:59

Більш, як половина води із івано-франківських водогонів не доходить до споживача, проте мешканцям міста все одно доводиться за неї платити.

Таку не вельми приємну новину оприлюднив вчора голова ради громадської організації «Народний контроль», колишній заступник начальника управління житлово-комунального господарства Івано-Франківського міськвиконкому Михайло Вінтоняк.

З його слів, 38,69 % - становлять так звані «допустимі» втрати води. Ще 16,03% втрачається на підйомі та очистці води, на транспортуванні, на утриманні зон санітарної охорони та зон санітарно-захисних, споруд каналізації та необліковані витрати води.

«Допустимі втрати води, які становлять 38,69%, фактично впливають на формування тарифу оплати за холодну воду, - продовжує пан Вінтоняк, - тобто мешканці міста платять майже на 40 відсотків більше за використання холодної води». Зі слів голови «Народного контролю», понад 50% втрат води можна собі уявити таким собі потоком чи то річкою в метр завширшки і метр вглибину, яка тягнеться на 30 кілометрів і тече просто так. «Те, що вона тече – це ще півбіди. – продовжує громадський діяч, - Гірше те, що вона тече в наші підвали, розмиває дороги і тротуари, руйнує підвальні розгалуження».

Причина таких великих втрат води, на думку пана Вінтоняка, - це зношені труби. Для їх санації понад два роки тому за 1 300 тисяч гривень в Одесі було закуплено спеціальну установку, проте замість того, щоб одразу знайти своє застосування у структурах комунального підприємства «Івано-Франківськводоекотехпром», вказана установка протягом двох років валялась на складі управління, а пізніше департаменту житлово-комунального господарства і тальки нещодавно, в тому числі і завдяки тиску на міську владу з боку «Народного контролю», її було передано на баланс водоканалу.

«Уявляєте, ми вже два роки могли б санувати наші водогони», - з сумом підсумував Михайло Миколайович.

Основну причину бездіяльності вказаної системи – відсутність кваліфікованого персоналу для роботи з нею – він вважає надуманою, оскільки, з його слів, ще два роки тому при купівлі установки одеська фірма, яка продала її місту Івано-Франківську, пропонувала своїх фахівців для її застосування.

Крім, того, зі слів головного народного контролера Прикарпаття, навіть зараз, маючи 727 працівників у штаті, КП «Івано-Франківськводоекотехпром» може собі дозволити виділити бригаду для роботи з установкою.

Автор: Сергій БІЛИЙ