друкувати


Активісти "Поклику Нації" покажуть івано-франківцям американського "Тараса Бульбу"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-03-06 09:30:05

В Україні через недосконалість законодавства дуже мало якісних україномовних перекладів хороших іноземних кінофільмів, - переконані активісти громадської організації «Поклик Нації», які спільно з ГО «Українське національне середовище» (студія «Сотий майдан») організували безкоштовний показ в Івано-Франківську художнього фільму роботи американських та аргентинських кінематографістів «Тарас Бульба» за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя.

Стрічку було знято ще далекого 1962 року відомим за своїми кіношедеврами «Золото Маккени», «Копальні царя Соломона», «Битва за планету мавп» тощо голлівудським кінорежисером Джеєм Лі Томпсоном після чого її кілька разів номінували на здобуття найпрестижніших кіно премій, в тому числі і славнозвісної премії Американської кіно академії «Оскар». В головних ролях знялися відомі голлівудські зірки Тонні Кертіс та Юл Бріннер.

«Наша громадська організація, - розповів під час прес-конференції, при свяченій показу фільму голова ГО «Поклик Нації» Тарас Боднар, - вирішила в черговий раз внести свій посильний внесок в процес перекладу іноземних кіношедеврів, які розповідають про Україну, взявши участь у дубляжі прекрасного американського фільму про козаків, які боролись за Україну «Тарас Бульба». Всі ми пам’ятаємо однойменний фільм режисера Володимира Бортка, знятий в 2008 році. Там є одна неприємна серцю кожного українця сцена, коли козаки вмирають «за землю русскую», тобто за іншу державу. Як сказав відомий кінорежисер Юрій Іллєнко, «сильний фільм, але він не наш, не український. Ця стрічка знімалася в Аргентині, а в масових сценах задіяні військовослужбовці Аргентинської армії, проте впродовж всього фільму ми чуємо «Україна».

Не зважаючи на досить поважний вік фільму, в українському перекладі в нашій країні його буде представлено вперше. Дубляж фільму було виконано на студії «Сотий майдан», з якою «Поклик Нації» співпрацює вже далеко не вперше. «Я свого часу, коли жив у Львові – ще на початку 90-х років, - розповідає з даного приводу заступник голови ГО «Поклик Нації» Ярослав Багай, - співпрацював з цими людьми. Це були професіонали. Частина з них працювала на Львівському телебаченні, частина потім на «П’ятому каналі». Зараз у Львові ці люди об’єднались у громадську організацію «Українське національне середовище» і працюють над тим, щоб наш глядач мав альтернативу неякісним американським бойовикам».

За словами пана Багая, вказаний фільм, як ніколи, є актуальним зараз. «Всі пам’ятають сюжет і описаний момент зради ми спостерігаємо і сьогодні. – зазначає політик, - Різниця лише в тому, що колись продавались за панночку, а тепер – за гроші. Бюджет фільму – менший, ніж у В.Бортка. Росія вкладає великі гроші у зйомки фільмів, оскільки проводить політику культурного імперіалізму. Наша організація виступає за те, щоб Україна, ставши багатою державою, також проводила політику власного культурного імперіалізму».

Як стверджує Тарас Боднар, фільм є цікавим ще й тим, що обидва відомі виконавці головних ролей– Юл Бріннер (Тарас Бульба) та Тоні Кертіс (син Тараса Андрій) мають певне відношення до України. «Хоча батьками Тоні Кертіса (Бернарда Шварца) й були угорські євреї, - розповідає лідер ГО «Поклик Нації», - його мати була уродженкою Галичини. А Юл Бріннер (Юрій Брінер), хоча й народився у Владивостоці, поєднав у своїх венах швейцарську, українську, російську та монгольську кров. А на знімальному майданчику «Тараса Бульби» він розповідав кіногрупі, що саме тут, на майданчику, він відчуває, як у його венах бере верх саме українська кров, кров вільних запорожців… Крім того, саме на зйомках фільму «Тарас Бульба» Т.Кертіс познайомився із Христиною Кауфман (виконавиця ролі панночки Наталі), і пізніше одружився з нею».

Власне сам показ відбудеться у суботу, 10 березня о 14.00 годині в Рубіновому залі театру кіно «Люм’єр». Демонстрація фільму, як вже зазначалось, буде безкоштовною, проте організатори передали настійливе прохання адміністрації кінотеатру до усіх бажаючих переглянути фільм, з метою уникнення незручностей, пов’язаних з нестачею місць у кінозалі, наперед замовити безкоштовні квитки на сеанс у касах кінотеатру.

Автор: Сергій БІЛИЙ