друкувати


Прихильники снодійного помирають у 5 разів частіше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-29 04:45:19

Навіть епізодичний прийом поширених снодійних препаратів у три з половиною рази підвищує ризик передчасної смерті, а регулярний прийом їх високих доз збільшує ризик розвитку злоякісних новоутворень. Такого висновку дійшли автори дослідження з клініки Scripps в Сан-Дієго. Їх стаття опублікована 27 лютого в журналі BMJ Open.

Йдеться про такі поширені снодійні, як препарати бензодіазепінового ряду - темазепам (ресторил), небензодіазепіни - золпідем (амбієн), зопіклон, залеплон, а також барбітурати й антигістамінні препарати з седативним ефектом.

Cвої висновки автори роботи зробили на підставі статистичних даних про приблизно десять з половиною тисяч пацієнтів, середній вік яких складав 54 роки, які приймали снодійне на протязі в середньому двох з половиною років у період з січня 2002 по січень 2007 року. Виживання цієї групи потім порівняли з виживанням контрольної групи, до якої входили дані про більш ніж 23,5 тисяч осіб різного віку, статі й стану здоров'я, які не приймали снодійного впродовж цих років.

Результати дослідження показали, що ті пацієнти, які вдавалися до снодійного навіть рідше 18 раз на рік, помирали у три з половиною рази частіше, ніж ті, хто обходився без снодійного. Для тих же, хто вдавався до медикаментозного лікування безсоння до 132 разів на рік, ризик передчасної смерті збільшувався майже в чотири з половиною рази. Якщо ж снодійне приймали ще частіше, то цей показник досягав рівня 5,3.

Крім того, як з'ясувалося в результаті дослідження, регулярний прийом високих доз снодійного також на 35 відсотків збільшує ризик появи злоякісних пухлин.

Як вказують автори роботи, в 2010 році приблизно 6-10% дорослих американців регулярно приймали снодійне. У країні було продано снодійного майже на два мільярди доларів.

Джерело: Освітній портал