друкувати


З 2008 року на боротьбу з туберкульозом в Івано-Франківську витрачено понад 10 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-29 10:30:57

Про реалізацію в місті Івано-Франківську програми протидії захворюванню на туберкульоз розповів під час вівторкової оперативної наради у мера обласного центру головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк.

З його слів, на виконання відповідної загальнодержавної та обласної програм в місті 23 січня 2008 року Рішенням Івано-Франківського міськвиконкому №44 було прийнято міську програму протидії поширенню туберкульозу та заплановані відповідні заходи. При цьому з 13 запланованих заходів на сьогоднішній день 8 виконано повністю, решта – частково.

«За рахунок різних джерел фінансування, – розповідає пан Масляк, – на реалізацію заходів цієї програми, на боротьбу з туберкульозом було витрачено 10 628 тисяч гривень. Ці кошти були як державна субвенція, так і кошти міста. Кошти міста в 2 200 тисяч гривень були виділені в 2008 році на переоснащення сучасних рентген-установок, тому що в нашому місті є 10 основних закладів і в цих закладах були рентген-установки віком від 18 до 30 років. На сьогоднішній день ще є в пологовому будинку одна така установка».

Крім того, як стверджує головний медик Івано-Франківська, містом було закуплено 58 мікроскопів на суму 200 тисяч гривень, рентгенівську плівку, шприці та необхідні медичні матеріали на суму 700 тисяч гривень, а також протитуберкульозний медпрепарат туберкулін та протитуберкульозну БЦЖ-вакцину на загальну суму 141 тисяча гривень. Щодо останнього пан Масляк нагадав, що закупівля протитуберкульозної вакцини має фінансуватись з Державного бюджету і тільки тому, що Уряд не виконав своїх зобов’язань перед містом, івано-франківській владі довелося профінансувати ці витрати з міського бюджету.

Одночасно, з метою координації зусиль зацікавлених служб щодо ефективної протидії туберкульозу, в Івано-Франківську сформовано спеціальну комісію, яку очолює заступник міського голови обласного центру Михайло Верес. На даний час, як стверджує головний лікар ЦМКЛ, комісія розглянула вже понад п’ять десятків важливих питань.

«В 2007 році, – підтримав Т.Масляка Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, – у нас в місті успішно працював лише один флюорограф. Зараз флюорографи працюють у всіх медичних закладах міста».

Автор: Сергій БІЛИЙ