друкувати


"Обличчя Коломийщини в фотооб’єктиві Оксани Островської"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-28 09:45:19

Коли ви спитаєте, що таке мить, то відповім, що це фотографія. Тоді, що ж таке фотографія, - це життя, повне вражень, подій, емоцій, пов’язаних безпосередньо з Людиною. Не варто навіть сперечатися, що фотографія уже давно посіла своє гідне місце серед інших видів мистецтва.

Справжні фотографи стверджують, що їхня справа складається з безлічі тонкощів і секретів. Адже відчуття композиції у фотомитця – це як слух у музиканта, він або є, або його доведеться розвивати шляхом невтомної повсякденної праці. Уміння фотографувати – це, в першу чергу, творчість, а вже після цього кропітка робота, без якої ви ніколи не зможете створити справжні шедеври.

У стані постійного творчого пошуку перебуває і коломиянка за станом душі – Оксана Островська. Упродовж двох років вона невтомно знаходила найвдаліші кадри, щоб 25 лютого у Музеї історії міста представити їх на розсуд коломийської публіки. На 60-ти світлинах і чотирьох фотоколажах увіковічнені люди, яких ми чи не щоденно зустрічаємо на вулицях писанкового міста. Напевне, тому назва експозиції і має доволі влучну назву – «Обличчя Коломийщини в об’єктиві Оксани Островської», представляючи нам знайомих незнайомців, які також, як і автор фотовиставки, захоплюються красою і чарівністю міста понад Прутом. Минуло чотири роки, відколи пані Оксана замешкала у Коломиї, переїхавши з Харківщини та розпочавши будувати сімейне життя і кар’єру у нашому місті. У зв’язку з цим багато людей називає її «гуцулкою зі Слобожанщини», адже за короткий час вона стала справжньою патріоткою писанкового міста.

На фотовиставку Оксани Островської завітала чи не вся коломийська інтелігенція, в тому числі і представники міської, районної та обласної влади. Вони захоплено розглядали світлини, очима шукаючи знайомі обличчя. Надзвичайно важливим є те, що пані Оксана на своїх фотографіях відтворила цілу палітру культурного життя Коломиї, адже за професією вона журналіст і висвітлювати найактуальніші моменти з життя міста - це її безпосередня робота. Пані Оксана є прекрасною людиною, люблячою матусею, коханою дружиною, відданим другом, відповідальним журналістом, активною громадською діячкою. І віднедавна до цього чималого переліку додалася ще одного іпостасія – чудовий фотограф. І це, без перебільшення, цілковита правда - такої думки дотримуються як представники влади, так і жителі нашого міста.

- У мене від фотовиставки залишилися тільки хороші враження, тому що всі знімки є світлими та енергетично зарядженими на позитив. Це дуже похвально, що людина дивиться на світ з добром і блиском в очах. Також мені сподобалося, що пані Оксана зазнимкувала простих коломийців, а не шукала в об’єктиві відомих людей. Вона презентує публіці як дитячі безпосередні обличчя, так і серйозні дорослі обличчя. Це перша її виставка, бо тільки нещодавно розпочала працювати з фотографією. Тому я від імені Івано-Франківської обласної державної адміністрації бажаю пані Оксані професійного росту і творчої палітри. Нехай з часом у неї тільки загострюється вміння до пошуку необхідного кадру, який викликатиме захоплення у тисячі людей, - побажав заступник Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький.

Фотовиставка «Обличчя Коломийщини» стала справжнім подарунком для пані Оксани, адже того дня вона відзначила й своє 25-річчя. Тому гості вітали фотокореспондентку з днем народженням та відкриттям фотовиставки, зазначавши, що попри доволі молодий вік, пані Островська зарекомендувала себе на теренах області, як активного та ініціативного працівника, який наполегливо торує шлях до олімпу успіху.

- Сьогодні у стінах музею свято молодої жінки, яка ось уже четвертий рік поспіль підкорює Коломийщину. Пані Оксана упродовж цього часу гучно заявила про себе, відкриваючи людям багато гарних рис характеру. Її цілеспрямованість і комунікабельність допомагають правильно будувати кар’єру. Гадаю, що таке бажання працювати може стати взірцем для оточуючих, - поділився думкою заступник міського голови Ігор Граділь.

Зі світлин на нас дивляться усміхненні дитячі оченята, життєрадісний погляд покутських дівчат, які красуються в стройових вбраннях, похід владних мужів під час коломийських святкувань, духівництво у щирій душевній молитві та справжні герої міста, життя яких покладено на вівтар рідної землі. Гості зазначали, що з такою любов’ю зобразити мешканців писанкового міста може лише людина з гарячим серцем і світлими думками. І це вчергове було доведено під час експозиції світлин, адже кошти, вилучені з продажу фотографій, підуть на розбудову сиротинця Св. Миколая, що міститься на вулиці Січинського, 22. Недаремно фотовиставку відкрив Божим благословенням отець Сергій, побажавши мисткині завжди жити думками з Господом і тоді обов’язково здійсняться найзаповітніші мрії.

Оксану вже давно знаю як творчу особистість, професіонала власної справи. Тому сьогодні надзвичайно приємно, що вона досягла такого високого рівня, а її персональна фотовиставка є яскравим прикладом особистої праці та власних досягнень. Я сподіваюся, що людина, яка приїхала у Коломию і стала справжньою коломиянкою, з часом прославить наше місто. Бажаю їй творчих успіхів і життєвих гараздів, - сказав депутат міської ради Любомир Глушков.

Виставка зацікавила багатьох прихильників фотографії - як любителів, так і професіоналів. Дивлячись на талановиті роботи фотомайстра, хочеться взяти в руки фотоапарат і самому спробувати впіймати миттєвість життя. Бо кожний момент – яскравий і неповторний, тож чому б не лишити його собі на згадку, особливо, коли на ньому красуються обличчя близьких людей. У цілковитому захопленні від фотоекспозиції залишився і голова Коломийської РДА Михайло Негрич, який зауважив, що був приємно здивований, побачивши власний знимок на фотовиставці. Пан Негрич зазначив, що пані Островська значно зросла у професійному рівні і надалі продовжує роботу над собою. Такої думки дотримується і колега ювілярки, редактор тижневика «Коломийські ВІСТИ» Ірина Михалків, яка щоденно перебуває пліч-о-пліч з пані Оксаною і спостерігає за її успіхами та невдачами. Коломийці залишилися задоволені від перегляду експозиції, яка триватиме до 3 березня у виставковому залі Музею історії міста.

Наприкінці зустрічі Оксана Островська висловила слова вдячності усім присутнім за візит і теплі слова. Вона пообіцяла, що й надалі працюватиме у напрямку фотомистецтва, щоб ще більше продемонструвати коломийцям усю велич міста. Світлини «Обличчя Коломийщини» - унікальні своєю красою і неповторністю: відтінки фото показують глибину людини, її характер, харизму, внутрішній стан. Тому, напевне, справжнє покликання фотокореспондента – це показувати глядачам своє особливе бачення світу крізь лінзи фотокамери. А покликання – це уже вічність.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК
Джерело: Коломийські Вісти