друкувати


ФК "Прикарпаття" гратиме в обласному чемпіонаті?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-27 09:45:20

Ще 1 та 9 лютого івано-франківське "Прикарпаття" за постійні порушення своїх фінансових зобов'язань (як перед власними гравцями, так і перед ПФЛ) були покарані дисциплінарним комітетом професійної ліги. Відповідно до згаданих рішень клуб має до 10 березня погасити свою заборгованість. Інакше, франківський колектив перестане бути професійним клубом. Звичайно, це не нова інформація. І практично 100-відсоткова ймовірність, що вирішити такі фінансові проблеми ніхто не буде. Та невже клуб продовжить своє існування після втрати професійного статусу?

Як повідомляє газета "Матч", на зустрічі з представниками команд в обласній федерації, яка відбулася серед тижня, обговорювалась можливість участі у обласному чемпіонаті й івано-франківського "Прикарпаття". Це у разі, якщо команда не вийде на друге коло чемпіонату України в другій лізі. Враховуючи той факт, що скоріше всього так і станеться, варто розглянути окремі моменти можливого подальшого функціонування клубу.

Хто платитиме?

На початку лютого обласна федерація футболу оприлюднила список своїх боржників. Найбільшим серед них було саме "Прикарпаття". В якості професійного клубу "дітище Ревуцького" заборгувало федерації 5 500 гривень. Ще 13 500 гривень має заплатити клуб за участь в обласних змаганнях дублерів "Прикарпаття". Разом виходить 19 000 гривень. Звичайно, це невелика сума, але ж її потрібно мати. А ще потрібно десь взяти кошти на функціонування команди протягом року. А це вже більш кругленька сума - від 300 000 гривень.

Наймовірніше основним джерелом фінансування стане міський бюджет Івано-Франківська. Мер обласного центру Віктор Анушкевичус завжди відігравав активну участь в житті команди. Думаю, і цього разу міський голова підтримає "Прикарпаття" в скрутну хвилину та знайде необхідні кошти.

Хто гратиме?

Ось це вже складніше запитання. З "професійного" складу вже нікого не залишилося. "Львівський десант" повернувся до міста Лева, інші виконавці перейшли в команди області, які мають краще фінансування. А ще частина гравців рано чи пізно "спливе" в подібній до франківської команди останніх років (за підходом до справи) структурі. Так хто ж тоді гратиме?

Знайти 11-20 футболістів, які якось відіграють сезон в обласному чемпіонаті, не надто велика проблема. Тут підхід потрібно змінювати. Пам'ятаєте, в Івано-Франківську колись функціонувала така команда ФК "Чорногора". При невеликому фінансуванні вдавалося демонструвати хороший результат. А основне, та команда відкрила дорогу в великий футбол багатьом талановитим хлопцям. Скоріше всього, варто повернутися до такої концепції функціонування. Але вже не в другій лізі ПФЛ, а на рівні обласних змагань.

Із спортивних шкіл обласного центру зібрати команду, створити для цієї талановитої молоді нормальні умови. І такий колектив заявити в якості учасника обласного чемпіонату. При цьому не вимагати одразу виконання високих турнірних завдань.

Хто тренуватиме?

Думаю, такий відомий український фахівець, як Петро Кушлик може знайти собі більш пристойніше пристанище (насамперед, в фінансовому плані), ніж потенційний учасник обласного чемпіонату. Та якщо наставник залишитися, це може стати позитивним моментом для розвитку нової команди. Все-таки, Петро Іванович, вміє працювати із молоддю.

Де грати?

МЦС "Рух". Потрібно ж комусь грати на цій "арені" - пам'ятнику минулої історичної доби (та гігантизму тієї епохи). Є ще "Наука", де в 2012 році теж не гратиме жодна команда (хоча б обласного рівня). Одним, словом, в Івано-Франківську знайдеться де розміститися команді.

Та основне питання для подальшого функціонування клубу - чи залишатиметься Анатолій Ревуцький президентом. Від цього може залежати дуже багато.

При всій повазі до "Тепловика", ця команда не сприймається як загальноміська. Все-таки, назва та джерела фінасування позиціонують "тепловиків", як зразок "заводського" колективу. А для Івано-Франківська потрібно мати свою (в усіх розуміннях цього слова) команду. Якщо немає фінансової можливості, то не професійну, а хоча б обласного рівня. Принаймні, зараз. Команду, в якій виступали кращі гравці міста. І яка з часом зможе поборотися хоча б за звання кращої в області. Все, як і колись, потрібно починати з самого початку...

Автор: Роман ТРУЙТУРАК
Джерело: sport.if.ua