друкувати


Банківські кредити на машини мають багато прихованих платежів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-24 07:30:44

На кінець лютого середня реальна ставка по кредитах на купівлю авто з усіма прихованими платежами, комісіями, обов'язковими страховками та іншими послугами складала близько 41%, розповіли експерти.

Попри шалені відсотки та переплати, населення продовжує купувати машини у кредит, а банки все більше відновлюють такі види послуг, розповіли фахівці виданню Деньги.ua.

Кредитувати покупку автомобілів банки готові на досить тривалий термін - до 5-7 років. Середня номінальна ставка по довгих автокредитах становить 17-20% річних.

До цієї суми варто додати ще 2-3% одноразової комісії. Більш низька номінальна ставка зазвичай є ознакою наявності щомісячної комісії, яка, до слова, завжди нараховується на первинну суму кредиту, а не на залишок по заборгованості, як звичайна процентна ставка.

Короткі позики (на 3 роки) можна взяти і під 8-14% річних, а суперкороткі на рік обійдуться ще менше - під 4-8% річних. Зустрічаються і "нульові" кредити. Але, як правило, "нульову" ставку супроводжує щомісячна комісія (приблизно 1% на місяць) і підвищені вимоги по страхуванню. Зокрема, банк може наполягти на придбання позичальником крім загальноприйнятих КАСКО і ОСАГО, ще й поліса страхування життя (1-3% суми кредиту).

Джерело: ТСН