друкувати


Проблема еміграції та заробітчанства на Прикарпатті особливо актуальна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-21 05:30:51

Проблеми заробітчанства та трудової міграції обговорювали на спеціальному семінарі, який ініціювала Українська Всесвітня Координаційна рада. Лише за приблизною статистикою за 20 років на заробітки з України виїхало понад 6 млн. громадян. Нині на нашу державу очікує п’ята хвиля міграції. Найбільш болюче питання сьогодення — відтік молоді в освітні заклади Європи.

Проблема еміграції та заробітчанства на Прикарпатті особливо актуальна. За цими показниками наша область займає чи не лідируючі позициції. Аби хоч якось допомогти трудовим мігрантам, спеціальна комісія облради розробила відповідну програму. Однак додому заробітчани не поспішають. Люди бояться ризику залишитися, так би мовити, «за бортом».

Єдиної державної програми повернення заробітчан до України досі немає. Над її розробкою наразі і працюють активісти УВКР. Окрім того громадська організація ініціювала створення спеціального державного органу, який би займався проблемами «закордонних українців».

Після Івано-Франківська семінар помандрує до Сум. Подібні заходи активісти УВКР уже провели в Тернополі та Кремянці. Усі напрацьовані матеріали організатори згодом направлять до органів державного управління та Президента України.

Джерело: Радіо «Західний полюс»