друкувати


Європа нас дискримінує, бо ми не боремось з дискримінацією?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-02-21 11:30:15

Безвізовий в’їзд до Євросоюзу українцям в найближчі два роки не світить. В цьому переконані експерти громадської ініціативи «Європа без кордонів», які дійшли таких висновків в ході проведення громадського моніторингу виконання Україною Плану дій з візової лібералізації.

Такий моніторинг проводиться за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Як повідомили нам у прес-службі Фонду останнім часом у виконанні Плану дій українцям вдалося певного позитиву, зокрема в управлінні кордонами, міграційній політиці, політиці притулку та законодавчому забезпеченні режиму в’їзду та виїзду (включаючи видворення) осіб з України, подоланні та протидії організованій злочинності, тероризму та обігу наркотиків.

«Певного, але недостатнього прогресу, - повідомили у Фонді «Відродження», - досягнуто у законодавчому забезпеченні політики протидії торгівлі людьми та боротьби з корупцією, забезпечення прав на свободу пересування в межах України».

Серед негативів боротьби України за безвізовий в’їзд до Євросоюзу експерти нічого більше доцільного і розумного, як звинуватити українців у нестворенні належної законодавчої бази для початку випуску документів для виїзду за кордон, які б містили електронний чіп з біометричною інформацією, та недостатню боротьбу з … дискримінацією. «Розроблена Міністерством юстиції антидискримінаційна Стратегія, є хоч і кроком уперед, але недостатнім з огляду на цілі та критерії, сформульовані в Плані Дій з візової лібералізації», зазначила Наталя Беліцер.

Не відомо лише одне: що ж іще мають зробити дискриміновані у всіх відношеннях (в плані в’їзду до країн ЄС, ставлення з боку державних та громадських структур тощо) українці, щоби хлопці з Євросоюзу припинили робити з них цапів відбувайлів. Напевно, ще доплачувати кожному іноземцю (враховуючи, з більшістю країн світу у нас діє безвізовий режим, а українцям, що виїхати до них треба відстоювати довжелезні черги, плати чимало грошей і приниживуватись, що ситий консульський чиновник раптом не поставив їм, як то кажуть, за некрасиві очі, відмову) за його візит на нашу благодатну землю.

Автор: Сергій БІЛИЙ